Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Anställningsavtalet hindrar mig från eget företag?

Anställningsavtalet hindrar mig från eget företag? 14 sep 2009 17:00 #28091

Hej!

Jag jobbar i dagsläget åt ett större företag.
När jag började här så skrev jag under ett anställningsavtal som innehöll en del punkter som stör mig.
I och med detta jobb så har jag fått en del intressanta idéer som jag vill syssla med inom egen verksamhet.
Det handlar inte om samma "affärshemligheter" eller produkter som på mitt företag, utan helt andra produkter som ger liknande effekt.

Dom rabblar upp en hel del sekretess som säger att jag "aldrig någonsin får yppa konfidentiell information rörande bolagets verksamhet till annan utomstående, med undantag för uppgifter som är eller blir allmänt kända på annat sätt än genom den anställdes brott mot denna bestämmelse".
Här nämns aldrig egentligen vilken produkt jag arbetar med.
Eftersom det finns många olika produkter inom företaget så kan det vara förvirrande.
Om jag anskaffar mig information från en allmän källa gällande produkter som liknar denna för att starta verksamhet, har jag då begått ett brott?

" Den anställde kan ej arbeta med liknande produkter inom en period på 5 år ".
Dom har aldrig nämnt vilka produkter jag inte får arbeta med inom 5 år, utan bara att jag inte får nämna några känsliga uppgifter om företagets verksamhet.
Om jag väljer att arbeta med andra produkter som ger samma effekt med ett helt annat arbets sätt så bör det väl vara ok för mig att göra detta i en egen firma?
Det är för allmänheten helt känt vad jag kommer att göra.
Däremot så är det svåröverskådligt för kunden hur dom uppnår detta, och tanken är att jag skall samla många smarta sätt att lösa sitt problem. Åter igen, ingen av dessa produkter finns i min nuvarande arbetsgivares företag.

Lek med tanken att jag jobbar åt ett företag som trimmar bilar.
Här har jag lärt mig ett sätt att uppnå bättre effekt på bilar.

Jag anskaffar mig sedan information som är allmänt kända, samlar dessa och gör ett nytt koncept för hur kunden skall kunna trimma sin bil med nästan lika resultat.

Ska man se det hela ännu mer krasst så kan man ju tolka det som att jag inte ens får jobba i bil-branchen eftersom det kan vara en "liknande" produkt.

Självklart säger jag upp mig från nuvarande arbetsgivare innan jag startar denna verksamhet!

Jag vill verkligen starta eget och känner att jag har en idealisk produkt med många många potentiella kunder.
Kan jag starta eget med den inriktningen är frågan?
SV: Anställningsavtalet hindrar mig från eget företag? 14 sep 2009 18:34 #28098

Vill du vara på den säkra sidan tar du och visar ditt anställningskontrakt för en bra jurist som kan arbetsrätt och går igenom det hela. Det låter som du inte har med ett i grunden svenskt företag att göra. Exempelvis kan man inte enligt svensk rätt ge någon yrkesförbud med mindre än att de betalar dig lön för den tiden. Så om du säger upp dig och de inte vill att du skall arbeta med sådant du har arbetat med hos dem under fem år, får de betala dig lön för den tiden.

Men som sagt, det är bättre att du går igenom det hela med en jurist, så får du svart på vitt vad du riskerar och inte. Facket kanske kan hjälpa?

Välj kommun från listan