Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Kronofogden?

Kronofogden? 13 okt 2009 11:54 #28583

Hej

Sitter i en jobbig sits just nu och behöver lite råd.

Jag hade en tvist med ett litet AB där vi efter förlikning i tingsrätten fick en dom  (2009-03-30) på betalning från AB till mig. Domen är uppdelad med betalning av ett belopp 100.000 kr 2009-09-30 och resterande 350.000 den 2010-02-28.

Nu har AB inte betalat den 30/9 utan kontaktat mig för ändrad betalningsplan med ca 100.000 uppdelat på 4 år istället. Orsaken är att AB går sämre än beräknat. Har ryktesvägen fått höra att han smitt planer om försätta sig i konkurs, eller att sälja AB till en kompis o själv behålla hyreskontraktet (värderat ca 400') för att kunna driva verksamheten vidare i ett nytt företag... mm, mm...

Jag borde lämna in domen för verkställande till kronofogden, men är rädd för att jag då förlorar möjligheten till den andra delen av skulden som går ut siste februari, då han antagligen sätter sig i konkurs o det inte finns något kvar till mig.
AB har inga direkta tillgångar utan lever på lektionsintäkter.

Ska man bära hundhuvudet o gå med på en längre avbetalningsplan,bara för att få tillbaka några pengar alls? Jag vill ju ha pengarna så snart som möjligt. Har redan väntat 1,5 år på att få tillbaka något.

Hur ligger jag till i prioritet jämfört med banken?

tacksam för råd!
Mvh Emm

SV: Kronofogden? 13 okt 2009 12:29 #28584

Ni träffade alltså en förlikning i Tingsrätten, med betalning fram i tiden, men utan att ta ut en företagspant från bolaget? Ingen personlig borgen från dess ägare? Inte ens en delbetalning vid förlikningstillfället?

Det betyder att du prioriteringsmässigt ligger rätt så långt ned på listan om det blir KK. Om hyresavtalet idag står på bolaget som är skyldigt dig pengar kan det inte hur som helst överlåtas. Å andra sidan så brukar konkursförvaltare inte vara särskilt pigga på att försöka omvandla hyreskontrakt till pengar, det är en process som kan ta en hel del tid, och under tiden skall konkursboet betala hyra.

Har bolaget några tillgångar alls? Kan de betala något?Ta hjälp av en advokat, men varje förändring av betalningsplanen bör innehålla dels en omedelbar betalning, om än "bara" 25.000kr så att det händer något, dels någon form av pantförskrivning för resterande skuld.

SV: Kronofogden? 27 okt 2009 14:29 #28870

Frågan är väl hur pass legalt det är att konkursa ett bolag med stora skulder och sedan återuppta verksamheten i samma lokaler fast med ett annat bolag. Tyvärr så minns jag inte hur det ligger till, men det kanske möjligen föreligger något brott. Vidare är det ju som föregående talare, personlig borgen. Finns det?
MVH
Richard Andréasson

SV: Kronofogden? 06 nov 2009 17:04 #29075

Du behöver hjälp av Juridikhjälpen med ditt problem.
Det går kanske att få ut något om man agerar i tid.
För att kunna ge bättre svar så behöver jag kontakt med dig direkt.
Du kan kontakta mig om du vill ha hjälp, eller att du har funnit annan lösning på problemet.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., hemsida juridikhjalpen.se

Välj kommun från listan