Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag?

Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 07 apr 2010 14:56 #32310

Som rubriken lyder så har jag skulder hos KFM, men inte skatteskulder utan skulder jag har dragit åt mig när jag va yngre tyvärr. Skulder som jag aldrig kommer bli av med om jag inte skaffar mig en bra större inkomst, jag har en affärsidé som jag tror stenhårt på. Men frågan är vilka alternativ jag har för att KFM ska lägga beslag på företaget om jag startar det?

Jag har hört att genom att starta ett AB och låter sig äga så lite som möjligt, så har inte KFM så mycket att säga till om. Stämmer det?

SV: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 07 apr 2010 15:53 #32311

Prata med kfm. Dom säkert inte så omöjliga som folk tror.
Det jag vet säkert är att du inte blir belagd med näringsförbud bara för att du har skulder hos kfm.

Däremot kan dom göra utmätning på dig och ditt företag.
Men som sagt prata med dom, dom vill säkerligen hjälpa till om dom kan..
Daniel Klasson

TryckExperten.se
-Profiltryck för föreningar och företag.

SV: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 08 apr 2010 08:32 #32319

Problemet man får med betalningsanmärkningar när man startar företag är att man får kalla handen vad gäller krediter över allt. Det blir problem med allt från telefonabonnemanget och lokalhyra till leverantörer av varor etc. KFM kommer säkert också ställa frågan var du har fått startkapitalet ifrån, och har man ingen bra förklaring så kanske Skatteverket intresserar sig för dina affärer på ett väl närgånget sätt.

Har du haft skulderna länge? Har du försökt att göra något åt dem? Jag har pysslat en del med sådant där eftersom jag själv hamnade i klistret för rätt många år sedan, och det är inte omöjligt att förhandla en del med fordringsägare om man kan visa på att de vinner på att göra som du föreslår.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 12:36 #48155

Hej. Om du har en bra affärsidé och eget företag är vad som krävs för att komma vidare så är det bara att köra på när det gäller företagsetableringen.

Skatteverket är inte Kronofogden, så det ena har inte med det andra att göra i sammanhanget. Inte heller blandar Kronofogden ihop Aktiebolagets ekonomi och din privatekonomi.
Xanti
Senast redigerad: 28 okt 2013 12:37 av Kevin Kane.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 13:19 #48157

Skuldsanering kan vara ettalternativ. Kronofogde och skattemyndighet kan gå in på ditt konto när som helst och gör det också trots löften om annat, så start är mycket riskabelt och ohällsosamt vilket ex.vis kan leda till att man tar vikta pengar för moms till annat och sätter företaget i konkurs.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 14:15 #48161

Dom kan ju dock inte gå in på ett AB,s konto för att mäta ut ägarens skulder.

Starta ett AB är enda alternativet om man vill leva ett hyfsat liv trots skulder. Här i Sverige är det ju helt maniskt med att kolla efter betalningsanmärkningar ( jag tror det har med avundsjukan att göra ) så tyvärr kommer inte ditt AB att få nån vidare kreditvärdighet om du sitter som ordförande. Men det kanske nån annan kan göra?

Problemet är ju att få ihop 50 000 till starten, men kanske finns nån som vill låna ut? Om du visar en bra ide? Annars kanske du kan komma över ett bolag som nån vill bli av med. Förhoppningsvis utan anmärkningar då.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 14:35 #48162

Helt rätt, ingvar48:

Vem som helst med grundläggande koll på aktiebolagslagen vet att det är hela poängen med den bolagsformen. Om Kronofogden och andra myndigheter kunde gå in helt godtyckligt och försöka driva in verkliga eller inbillade skulder från aktiebolag så skulle hela systemet krascha. Miljontals aktiebolag skulle aldrig ha startats och lika många skulle ha konfiskerats. Namn som Trump och Murdoch skulle inte ha fått komma i närheten av att starta, än mindre äga aktiebolag.

PS: Frågeställaren skrev sitt inlägg 07 apr 2010 15:56.
Xanti

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 17:25 #48164

För inte så länge sedan trodde man att man satt säker i en bostadsrätt. Genom dom är det inte så, likadant om någon närstående får lyxbilar mm. Om det var jävligt förr är det än värre nu för densom tror han kan komma undan med ett eget AB och har någon annan det och man tar ut lön så begär man införsel. Har man som jag varit företagare i snart 50 år så har man sett ett och annat hur verkligheten är. Surt har man fått ändra vissa lagar enl. mina önskemål då jag fått rätt i respektive högsta instans till gagn för de som känner till lagändringar.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 17:57 #48165

En bostadsrätt kan ju utan problem mätas ut av KFM. Men egna AB brukar sällan vara så enkla för dom att få ut nåt av. Oftast handlar det ju inte om företag med hundratusentals kronor i vinster som drivs av en företagare med KFM efter sig. Då skulle han ju rimligen betala sina skulder.

Men att hanka sig fram och leva ett drägligt liv fungerar fint med ett eget AB. Jag har själv gjort det i 25 år nu. Nu börjar livet räta upp sig, så nu är problemen snart ur världen. Men den tiden jag haft det som värst har jag ändå klarat mig hyfsat tack vare ett AB. Ingen kan ju tvinga en att ta ut lön, och är det så att man plockar ut stora löner och tror att dom inte blir utmätta så är man ju lite blåögd.
Förmåner av fri bil och fri bostad är ju däremot lite svårare att mäta ut.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 28 okt 2013 21:42 #48166

Du har rätt Ingvar att det går på olika sätt att snirkla sig fram för oss som sedan länge är bekant med möjligheterna men det är knappast något att rekommendera för ovanstående person.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 29 okt 2013 10:52 #48173

Det kan ju tilläggas att om det är gamla skulder, så
kan preskribering vara aktuellt att titta på.

Om man kommer så långt att man har kunnat göra en "deal" med inspektören på Krfm så är det också läge att hävda preskribering av skulden när inkassobolagen dyker upp med sina "civila" krav.

Kommer deras krav via fogden så svara omedelbart och hävda att skulden torde vara preskriberad: Fogden gör antingen en bedömning- och håller med dig och avvisar kravet av den anledningen eller återsänder det till inkassoföretaget-

Fogden går då inte med automatik in och plockar pengar. Inkassobolaget måste åstadkomma en ny rättegång/dom för
att kunna hävda kravet.
(det kan ju hända att de gör en bedömning av kostnad,
arbete och ev. slutresultat och läger ner ärendet)

Gör aldrig en deal med ett inkassobolag om att delbetala
en viss summa till skulden är betald: Skulle de upptäcka
att du tjänar lite mer pengar i lön t.ex. så bryter de
omedelbart sin överenskommelsen med dig och går till fogden
direkt.

Läs på om lagen om preskribering- eller ta hjälp av personer som Ingvar att formulera preskriberinginlaga mm hantering. Kan vara värt varenda öre att ha lugn och ro och rätt metodik att hantera "vargarna". Du behöver din kraft till att utveckla företaget.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 29 okt 2013 11:48 #48174

Ja, alltid bestrida det som lämnas till kronofogden. Man behöver inte ge KFM nån som helst motivering till varför man bestrider, utan då lämnas ärendet tillbaks till inkassobolaget som då får välja att gå till Tingsrätten eller försöka komma överens med dig.

Vill man hävda preskribering så gäller ju 10 år för företagare, och 3 år för privatperson.
Kan du då göra troligt att du aldrig tagit emot ett krav under dessa tidsrymder, så är det upp till inkassobolaget att bevisa att du tagit del av en påminnelse.
Tumregeln här hos Tingsrätterna verkar vara att en person som bott alla år på samma adress, rimligen måste ha tagit del av kraven.
Har du däremot flyttat en eller helst flera gånger, så blir det genast knepigare att bevisa att du faktiskt tagit emot ett krav.

Tänk också på att gamla skulder, och det inte ser ut som att du kommer att tjäna några pengar inom överskådlig tid, där finns det goda chanser till uppgörelser.

Det här är ju fordringar som inkassobolagen köpt billigt klumpvis.
Har du en skuld på 100 000 så är det inte alls omöjligt att du får igenom en slutbetalning på kanske 20000 i *ett för allt*.
Men här måste du då väga dina möjligheter till total preskribering mot att få en uppgörelse. Att ta kontakt är ju detsamma som att en ny 10- resp 3 årsperiod börjar rulla.

Vi har bedrövlig regler i Sverige när det gäller sånt här, och tyvärr sitter många kraftfulla entreprenörer som vi så väl skulle behöva för att skapa nya jobb, istället fast i ett skuldträsk.
Det måste finnas folk som vågar satsa och kanske misslyckas utan att dom blir satta i livslång tvångströja.
Alla företagsstarter kan inte ha både hängslen, livrem och tredubbla säkerheter.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 29 okt 2013 16:37 #48179

Du och Imre är ju insatta i det hela som jag, man kan lägga till att har man inte tagit emot ett rekommenderat brev så ligger man bättre till.

Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 29 okt 2013 19:53 #48180

Ja, precis.. Och ett tips kan vara att det oftast står ett nummer på försändelsen, så kan man gå in på posten *sök brev* och slå in numret så får man fram avsändaren, även om den inte står utskriven på avin...:vissla

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 02 dec 2013 16:04 #48429

Mycket smart Ingvar. Det finns ju företg som satt i system att sätta dit personer som ej beställt något och på det här viset kan man kanske försvåra för dem.

Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Senast redigerad: 02 dec 2013 16:05 av lars arenander.

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 21 nov 2015 23:35 #52445

Hej!

Har anmärkning men skulder på inkasso men vill ändå starta eget, har familj och vi "hankar" oss fram och undrar lite vad som är bäst att starta då? Enskild eller AB även om jag har anmärkningar... :unsure:

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 21 nov 2015 23:52 #52446

Hej Laura, Starta AB är sannolikt det säkraste. Men gå upp och läs tidigare inlägg här i tråden,Läs t.ex.vad Ingvar Wogenius skrev redan 28 Okt 2013. Och vad han sedan skrivit. Man måste se upp med div . saker: hur man fick ihop aktiekapitalet t.ex.
Lycka till!
Senast redigerad: 21 nov 2015 23:53 av Imre Randin. Orsak: Stavning
Följande medlemmar tackade för detta inlägg: Laura

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 22 nov 2015 00:02 #52447

Hej och tack!
Har läst vad ni båda skrivit och det låter bra, mitt problem är att jag ej kan lagar och deklarationer och allt som har med det att göra, svårt att hitta en revisor som kan och vill göra alla "tricks" bara för att. Tack ännu en gång denna tråden fick upp mina ögon :)

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 22 nov 2015 00:31 #52448

Hej! Ta inte illa upp: "revisor" är en person som står på myndigheternas sida och skall kolla dig. Han har statens uppdrag att ha koll på att du gör allt rätt. Du behöver en bra bokföringskonsult som både kan bokföring OCH kan ge dig råd och se till att redovisningen blir korrekt och kan visa på alla möjligheter o.s.v. så att bolagets revisor kan godkänna bokslutet. Numera lär man inte alltid behöva ha revisor har jag förstått).
Vilken bransch handlar har du planer på att verka inom?

Re: Har skulder hos KFM, men vill starta eget. Kan jag? 22 nov 2015 09:23 #52449

Hej Laura!

Imre och Ingvar har sagt det mesta som är värdefullt att nämna.

En kombination av LLC och filial kan också vara värt att titta på.

Du behöver inte vara proffs. Skatteverket har skärpt sig och är inte lika byråkratiskt utan hjälpsamt. Det finns massor av småföretagsrådgivning (t.ex. Nyföretagarcentrum; av varierande kvalitet tyvärr). Det finns mässor och många du kan fråga.
Det finns en Starta Eget Dag 26/11:
www.verksamt.se/fundera/starta-foretag-dagen?gclid=CJzsrc3Mo8kCFQLecgodLVIAWg

Finns viljan, finns en väg.

Lycka till
Xanti
Moderatorer: John Knutsson
 

Välj kommun från listan