Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Brutet muntligt avtal

Brutet muntligt avtal 21 apr 2010 17:24 #32562

Hej ! Så här ligger det till !

Jag har under det gångna året haft 8 st uppdragsgivare varav den aktuella motsvarade 52 % av omsättningen förra året.

Med denna uppdragsgivare finns ett muntligt avtal om exlusivitet att sköta sk bemanningen på en av deras stationer. Detta har skötts exemplariskt så det finns inget där att klaga på !

Men nu till saken . Nu vill man bryta detta avtal och i stället anställa någon.

Så min fråga är : vad har jag för rättigheter gentemot denna uppdragsgivare ?
Jag pratade med en annan egenföretagare som sade att detta inte spelade ngn roll efter som han hävdade att om du konenuerligt utfört ett uppdrag mer än en månad sammanhängande så fanns det någon lag som sade att det skulle sägas upp skriftligen och som jag skall skriva under !

Tacksam för svar // Wattneröd

SV: Brutet muntligt avtal 21 apr 2010 17:52 #32563

  • DFT
  • DFT's Avatar
  • OFFLINE
  • Jag postar några inlägg till..
  • Inlägg: 720
Hur stor del av din omsättning en enskild uppdragsgivare står för har ingen betydelse för någon annan än dig och hur mycket av dina intäkter du tappar.

Vad du är ute efter är regler som gäller för en anställd, inte för dig som leverantör av en tjänst.

Hur länge avtalet ska löpa, uppsägingstider, arvode, vad som ska levereras,ersättning om någon bryter avtalet är ju sådant man avtalar om innan man börjar ett uppdrag. Nu har ni enigt dig ett muntligt avtal som du säkert har problem att bevisa om du vill dra ärendet till domstol.

Samtidigt har ni ju uppenbart inte avtalat ens muntligen om hur lång uppsägningstid avtalet ska ha eller hur ett avtalsbrott ska kompenseras så någon ekonomisk kompensation kan bli svårt att få ändå.

Det bästa du kan göra är att ta detta som läropengar och komma ihåg att skriva avtal med nästa kund

SV: Brutet muntligt avtal 21 apr 2010 18:05 #32564

Hej o tack för svaret !

Jodå det finns allt en avtal om längd.

Det är nu 1år och 5 månader kvar på det muntliga avtalet som de inte förnekar att det finns men ser sig ha rätt att bryta det för att de nu vill fylla denna platts
med en anstäld ist. Jag lämnade ett förslag på kontrakt som jag bad honnom skriva under men det blev alldrig gjort då han sade att vi var överens om innehållet. och nu tillbaka till frågan : kan de göra så ?

SV: Brutet muntligt avtal 22 apr 2010 15:34 #32573

Kan och kan... för att få rätt, i lagens mening, måste en domstol besluta till din fördel. I det här fallet tror jag du kommer ha stora problem med det om inte din motpart håller med dig.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Brutet muntligt avtal 24 apr 2010 13:18 #32612

Boka ett möte, ta med en bullkrans. i innerfickan har du en diktafon som spelar in samtalet..

Du lägger upp samtalet som ett förtroligt samtal där du ställer frågor till honom liknande. "Kära Åke, var det inte så att vi kom överens om att jada jada jada.

Lägg upp det så att han tror att du bara försöker förstå dig på hans problematik och att du bara vill påminna honom om ert avtal. När han sen svarat "JA" på dina frågor tar du fram diktafonen och låtsas stänga av den. Sen säger du.. nu har vi ett bindande avtal.

Fult, ja, men jäkligt effektivt om du kan vässa munlädret. =)

Mvh

SV: Brutet muntligt avtal 24 apr 2010 13:33 #32615

Boka ett möte, ta med en bullkrans.


Nu är jag inte med riktigt... de hade ju ett avtal om längd...?


(F-n, kunde inte låta bli)

SV: Brutet muntligt avtal 24 apr 2010 13:37 #32617


Boka ett möte, ta med en bullkrans.


Nu är jag inte med riktigt... de hade ju ett avtal om längd...?


HAHAHA. Ta med en bullängd så du inte åker på avtalsbrott själv! =))

SV: Brutet muntligt avtal 24 apr 2010 14:08 #32619

Muntliga avtal i en rättegång är inte roliga, i synnerhet som det inte finns överenskommet där hur de kan sägas upp och vad som händer då.

Rent uppskattningsvis kommer en rättsprocess knappast kosta mindre än 250.000kr/part i advokatnota + en massa tid. Eftersom jag inte vet vad ni bråkar om, så bedömer jag din chans att vinna till 50%. Har du råd att ta en smäll på din advokatnota + motpartens advokatnota + att du mister avtalet och har bränt dina skepp till att få fler uppdrag där så kan det naturligtvis vara värt att ta strid. Lägg till ett hyfsat stort antal av dina egna timmar under de kommande 2-4 åren som en sådan här strid brukar ta på sig att avgöras.

Har man inte råd är det bara att acceptera att det är hårda bud i din bransch, och nästa gång har du ett skriftligt avtal som ger dig i alla fall 90% chans att vinna en sådan strid. (Om inte annat brukar motparten inte börja strida för något om deras sannolikhet att förlora är 90%).

Vad du kan göra är ju att ta en så sansad diskussion med dem som det bara någonsin går, förklara för dem hur du ser på det hela och att du överväger att göra en rättssak av det hela som kan bli dyr och kostsam också för dem (de har ju 50% risk att förlora de med som jag ser det), men att du hellre finner en lösning som är trevligare för alla parter.

SV: Brutet muntligt avtal 24 apr 2010 14:21 #32621

Du kan ju kanske kunna få till ett avtal där du tillsätter tjänsten och dem betalar dig för jobbet likt ett bemanningsföretag. 3månadslöner eller vad det är man brukar få betala för en rekrytering?

Välj kommun från listan