Starta eget - lojalitetsparagraf

2
Hej!

Jag är idag fast anställd som programmerare på ett större företag. På fritiden sysslar jag med teckning, animation och musik. Det har för mig länge varit en dröm att starta ett eget företag, och arbeta med en kombination av dessa områden (ej konkurrerande). Jag har varit öppen både med min chef och HR om saken, och planerar att begära tjänsteledigt ett halvår och förverkliga detta. Dock fick jag nyligen en ny chef, som hänvisade till mitt anställningskontrakt där följande står:

”Arbetsuppgifter utanför företaget X
y är skyldig att ägna hela sin arbetstid åt skötseln av sina arbetsuppgifter enligt detta avtal.

Det förutsätts således att y ej, utan att dessförinnan ha inhämtat VD skriftliga godkännande, i egen regi eller via ombud, direkt eller indirekt,
(i) driver verksamhet
(ii) mottager uppdrag av större betydelse eller
(iii) eljest utöver verksamhet som menligt kan påverka de åligganden som följer med y anställning i företaget X.


Detta hade jag helt missat, och jag startade ett företag i februari (har ett fåtal kunder) och jobbar kvällar/helger. Planen var att successivt öka verksamheten och försöka klara mig på egna ben efter tjänsteledigheten. Men i mina öron låter det som paragrafen ovan (som jag dessutom brutit emot) innebär att jag är mer eller mindre livegen. 😛 Vet inte riktigt hur jag skall angripa detta…

Tacksam för kommentarer (och för att ni orkade läsa så här långt!  🙂
Mvh
/Magnus
2066
2
[quote author=magnux link=topic=7045.msg32821#msg32821 date=1272827162][br](iii) eljest utöver verksamhet som menligt kan påverka de åligganden som följer med y anställning i företaget X.[br][/quote][br][br]Tolkar det som att 1) det borde stå "utövar" i ovanstående citat, och 2) du inte får driva ett eget företag eller hålla på med saker som påverkar företag X eller din arbetsinsats i företag X negativt. Vilket låter helt normalt och rimligt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1165
Det finns ingenting som hindrar dig från att driva något eget på din fritid, men det får dels inte konkurrera med din arbetsgivares verksamhet eller vända sig till dennes kunder och det får dels inte påverka din förmåga att fullgöra dina arbetsuppgifter. Inte heller får arbetsgivarens utrustning användas för det.[br][br]Din arbetsgivare är t.ex. inte skyldig att bevilja tjänstledigt för att du skall starta företag.[br][br]Den första punkten i ditt avtal är lite korkat skriven, för man kan aldrig hindra dig från att starta en verksamhet på din fritid. Däremot kan man belägga dig med anmälningsplikt. Den där anmälningsplikten har aldrig prövats rättsligt mig veterligen, men eftersom det bara handlar om att berätta att nu har jag startat ett företag som gör något helt annat så brukar det inte bli något problem.[br][br]Det kan vara idé att ta ett snack med facket och höra deras åsikt. Om inte annat brukar de kunna förklara rättsläget lite bättre än vad jag kan, det är alldeles för länge sedan jag höll på med sådant här.
2
Tack båda två för era svar![br][br]swetrot: Jag har berättat om företaget för båda mina chefer (och HR), om det nu kan tolkas som jag uppfyllt min anmälningsplikt. Min verksamhet driver jag allt där hemma med egen utrustning. Jag ska fiska lite med facket, tack för tipset![br][br]Jonathan: Tack, antikoordinationstomten har visst varit framme! Jo, jag håller med om att det låter rimligt - man vill ju ha fokuserade anställda.
2360
37
i dessa tider kan det tom vara bra att vara egen företagare åt sin gamla arbetsgivare, själv lät jag en av mina anställda på  60-talet fungera på detta sätt, men jag har alltid varit lite före med idéer.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.