Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Handelsbolag och stiftelser

Handelsbolag och stiftelser 26 jul 2006 20:33 #3334

Hej!Jag vet att en del HB hr en stiftelse som "bolagsman 2"? Vad fyller det för funktion? Jag har i dag en enskild firma, men skulle dock villja bolagisera den till ett Handelsbolag. Dock så vill jag inte ha någon annan bolagsman, och det är ju förstås inte möjligt när det krävs minst två st för ett handelsbolag. Jag vill helt enkelt ha full ensam koll precis som nu, fast i bolagsform...Kan en stiftelse vara ett alternativ då som "bolagsman2"?Någon som är insatt och kan reda ut? Om inte annat så tar jag tacksamt emot tips på andra sätt att driva HB självt om det nu går att "trixa" till det på något annat sätt?Och jag är inte ute efter några olagliga former nu!

Handelsbolag och stiftelser 27 jul 2006 15:07 #3337

Att vissa handelsbolag har en stiftelse som bolagsman beror nog oftast på de skattemässiga fördelar det kan medföra. Stiftelsen är nämligen skattebefriad från överskottet på handelsbolagsandelen. En begränsning med stiftelserna, till skillnad från handelsbolagen där de ingår, är dock att de inte får vara vinstdrivande. Därför används stiftelserna oftast för att förvalta tillgångar i bolaget, som fastigheter eller aktier.Ett handelsbolag kanske inte är optimalt om du vill ha kvar hela kontrollen över bolaget, men hur samarbetet med övriga bolagsmän ska se ut, vinstfördelning m.m. går till stor del att reglera i avtal (kontakta en jurist).Viktigt att veta om du nu vill ha en stiftelse som bolagsman är att styrelsen för en stiftelse inte får bestå av enbart stiftaren eller stiftarna.De huvudsakliga lagarna för stiftelser och handelsbolag ärStiftelselagen http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19801102.HTM

Handelsbolagslagen http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19941220.HTMDet finns säkert medlemmar som vet mer än jag om sådana här upplägg. Hjälp gärna Brolin med ytterligare tips!Mvh

Jesper
MIND THE MARK
Konsulttjänster inom immaterialrätt
VARUMÄRKEN/DOMÄNNAMN/DESIGN
UPPHOVSRÄTT/MARKNADSRÄTT
www.mindthemark.se

Handelsbolag och stiftelser 27 jul 2006 19:23 #3340

Ja, jag förstod att det i mitt fall, inte var en helt optimal lösning!

Jag tackar för svaret och spinner vidare med en mer hypotetisk fråga...Ponera att man startar 2 stycken handelsbolag, och de i sin tur bildar ett tredje handelsbolag. Och alltså agerar "bolagsmän" i det tredje bolaget.

Att ETT handelsbolag kan agera "bolagsman" i ett annat bolag torde ju inte vara något problem. Så teoretiskt sett så borde ju två handelsbolag kunna bilda ett gemensamt.Någon som tror att det är möjligt, eller rent av har prövat?

Misstänker visserligen att Bolagsverket kommer ha synpunkter på det hela... :o

Handelsbolag och stiftelser 04 aug 2006 10:56 #3446

Jag tror inte det är möjligt, eftersom ett HB inte får starta en Enskild firma, då borde den ju rimligen inte få starta ett HB med ett annat HB. Rätt krångligt.. :?
aceman

Handelsbolag och stiftelser 21 aug 2006 07:13 #3612

  • Anonymous
  • Anonymous's Avatar
Visst kan du starta ett HB som har två HB som delägare. Ett HB är en egen juridisk person så det är alltså inga problem. Att ett HB däremot inte kan starta en enskild firma säger sig liksom själv då en enskild firma måste vara en fysisk person.

Däremot kan jag inte se hur det skulle vara någon vits med detta upplägg. Istället för att hitta en person som du kan starta ett HB med så måste du hitta två personer ett till varje HB, eller använda samma person som bolagsman i bägge ägande Handelsbolagen och det gör ju ingen skillnad i slutändan.

Handelsbolag och stiftelser 21 aug 2006 08:33 #3616

Får jag ställa in fråga? Finns det någon speciell tanke med att det just måste vara en HB, det finns ju en del andra företagsformer där ute...
ww.startaforetag.se

Handelsbolag och stiftelser 21 aug 2006 17:22 #3639

Anonymous wrote:
Visst kan du starta ett HB som har två HB som delägare. Ett HB är en egen juridisk person så det är alltså inga problem. Att ett HB däremot inte kan starta en enskild firma säger sig liksom själv då en enskild firma måste vara en fysisk person.

Däremot kan jag inte se hur det skulle vara någon vits med detta upplägg. Istället för att hitta en person som du kan starta ett HB med så måste du hitta två personer ett till varje HB, eller använda samma person som bolagsman i bägge ägande Handelsbolagen och det gör ju ingen skillnad i slutändan.Jag tvivlar på att bolagsverket kommer släppa igenom det. Om det går kommer det ju inte finns någon ansvarig person.

Handelsbolag och stiftelser 21 aug 2006 17:25 #3641

Startaföretag wrote:
Får jag ställa in fråga? Finns det någon speciell tanke med att det just måste vara en HB, det finns ju en del andra företagsformer där ute...Nja, visserligen har jag inget emot AB, bortsett från att jag saknar 100 lax...Primärt vill jag helt enkelt ha ett "riktigt" organisationsnummer.

Också harjag ingen lust att blanda in massa annat folk, som krävs blagsmän, styrelser och likn.Only me you now :grin:

Handelsbolag och stiftelser 21 aug 2006 18:41 #3644

  • Anonymous
  • Anonymous's Avatar
Brolin wrote:
Anonymous wrote:
Visst kan du starta ett HB som har två HB som delägare. Ett HB är en egen juridisk person så det är alltså inga problem. Att ett HB däremot inte kan starta en enskild firma säger sig liksom själv då en enskild firma måste vara en fysisk person.

Däremot kan jag inte se hur det skulle vara någon vits med detta upplägg. Istället för att hitta en person som du kan starta ett HB med så måste du hitta två personer ett till varje HB, eller använda samma person som bolagsman i bägge ägande Handelsbolagen och det gör ju ingen skillnad i slutändan.Jag tvivlar på att bolagsverket kommer släppa igenom det. Om det går kommer det ju inte finns någon ansvarig person.Du får gärna tvivla men frågan är väl vem som är mest expert, du eller jag. Det är klart att det finns ansvariga för bolaget, de ägande handelbolagen anvarar och med genomsyn så ansvarar delägarna i de bolagen även för sitt dotterbolags skulder och åtaganden.

Handelsbolag och stiftelser 21 aug 2006 19:42 #3647

Jag har ingen aning om hur mycket "expert" du är! Du skriver som anonym och har ingen presentation om dig själv. Då är det i vart fall ganska lätt att ta uppgifterna med en nypa salt!Fast du kanske jobbar på bolagsverket?

Handelsbolag och stiftelser 23 nov 2006 23:43 #5011

Brolin wrote:
Jag har ingen aning om hur mycket "expert" du är! Du skriver som anonym och har ingen presentation om dig själv. Då är det i vart fall ganska lätt att ta uppgifterna med en nypa salt!Bra poäng.

Välj kommun från listan