Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Konkurerande verksamhet

Konkurerande verksamhet 08 dec 2010 12:22 #36889

Jag jobbar på ett service företag som håller på med storstäd,dagstäd, även fönsterputs. Företaget är Iss, alltså väldigt stort. Jag vill nu starta en egen fönsterputs firma som jag vill ägna mig åt på fritiden. Hur ska jag gå till väga? Kan jag regestrera firman på min sambo eller bror. Fast jag sköter allt? Mvh

SV: Konkurerande verksamhet 08 dec 2010 14:29 #36892

Njae, det är tveksamt om det skulle fungera om ISS surnar till. Vad står det i ditt anställningskontrakt om konkurrerande verksamhet? Hade du tänkt dig att vända dig till samma kundsegment som ISS?

SV: Konkurerande verksamhet 08 dec 2010 15:59 #36893

Vet inte ang mitt anställningskontrakt, mitt kontrakt består utav ett papper, där det står anställningsform, timmar osv. Finns ingen text om konkurerande verksamhet. Nej jag tänkte vända mig till privat personer, Iss där jag jobbar arbetar bara med företag och landsting. Men Iss huvudsakliga uppgifter är städ, fönsterputsningen har tillkommit efter hand. Mvh

SV: Konkurerande verksamhet 09 dec 2010 09:30 #36906


Vet inte ang mitt anställningskontrakt, mitt kontrakt består utav ett papper, där det står anställningsform, timmar osv. Finns ingen text om konkurerande verksamhet. Nej jag tänkte vända mig till privat personer, Iss där jag jobbar arbetar bara med företag och landsting. Men Iss huvudsakliga uppgifter är städ, fönsterputsningen har tillkommit efter hand. Mvh

Eventuella skrivelser om konkurrerande verksamhet och att bedriva egen verksamhet vid sidan av din anställning finns förmodligen i kollektivavtalet, så kolla upp detta noga. Att anställda kör eget vid sidan av - oberoende av vad det är - brukar av förståeliga skäl inte gillas av arbetsgivaren eftersom det ofta blir en lojalitetskonflikt mellan ditt egna företag och din anställning.
Det är svårt att komma ifrån att du måste utföra vissa saker för din firma under arbetstid, t ex kundkontakter, materialbeställningar m.m.

Det bästa du kan göra är att dels kontrollera kollektivavtalet samt prata med din arbetsgivare hur dom ställer sig till dina idéer.
Om du kör igång utan att tala om detta för din arbetsgivare och det upptäcks, så är det skäl för uppsägning eftersom du förmodligen bryter mot kollektivavtalet.

Jag har tyvärr bekanta som gjort precis som du tänkt och sedan råkat illa ut när arbetsgivaren upptäckt detta.

/ TT

SV: Konkurerande verksamhet 09 dec 2010 13:18 #36907

Citerar Tasse "Det bästa du kan göra är att dels kontrollera kollektivavtalet samt prata med din arbetsgivare hur dom ställer sig till dina idéer.
Om du kör igång utan att tala om detta för din arbetsgivare och det upptäcks, så är detskäl för uppsägning eftersom du förmodligen bryter mot kollektivavtalet."

Jag vet inte hur det är i Sverige, men i Finland är konkurrensen skit hård. Har kört med städnings och fastighet underhåll. Och det var precis inte heller värd allt extra jobb och långa dagar man fick köra, och med låga priser just p.g.a hård konkurrent!

Och om du skall fortsätta därpå som fastanställd på ISS, wow, då säger jag lycka till!  :)

SV: Konkurerande verksamhet 16 dec 2010 21:09 #37100

Det finns en möjlighet och det är om du pratar med din arbetsgivar och du arbetar åt honom på underentreprenad samt har din egen frihet när det gäller andra. Jag hade själv en anställd på 60-talet som jag uppmanade att starta en konkurrerande verksamhet indirekt samt sköta mina fasta kunder. Vi avslutade vårt samarbete närmare 40 år senare med att han tycke det var bäst att ta det lite lugnt i 80 årsåldern?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan