Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Hur dela företagskonto vid separation

Hur dela företagskonto vid separation 20 nov 2012 15:11 #45375

Jag har en enskild firma sedan några år. I den har jag dels haft min egen konsultverksamhet, men dels (och här har fokus legat) har jag tillsammans med min sambo jobbat med att starta upp turismverksamhet i olika former. Han har hela tiden sagt att han har gjort detta på "hobbybasis", d.v.s. han har inte begärt någon lön för sin insats. Detta eftersom han har haft en anställning med bra betalt.

Det gick trögt med turismdelen, varför jag inte fick någon lön, heller ingen pension och ingenting SGI. Men eftersom vi hade gemensam ekonomi, d.v.s. vi kunde leva på hans lön, så körde vi på. Det gick ju bättre när vi bytte inriktning. Målet var att vi skulle kunna leva på företaget tillsammans. Han satte in en del pengar i företaget genom att betala lån på fastighet och så.

Såg till slut att det var ohållbart ur mitt perspektiv (kände att jag fastnade i "kvinnofällan" då jag fick ta hand om hemmet "för jag hade ju inte så mycket att göra" o.s.v. Började jobba lite mer med konsultandet, som gav lite pengar. Men så separerade vi. I det läget hade jag 100 000 kr på företagskontot.

Har han rätten till hälften av pengarna på det kontot? Jag ser det som min enda säkerhet, och just 100 000 kr är tillika en säkerhet som jag alltid har som mål att ha på bankkontot (likviditet, lågkonjunktur etc), det hade jag förra gången jag hade firma (då som enbart konsult).

Det är bara jag som står som kontoinnehavare. Men kan han ändå hävda att han borde få hälften (vilket han hävdar)? Han menar att det är tack vare hans lön som det alls finns pengar på mitt konto. Han tycks glömma att jag dels har lagt ned tid på företaget medan han tjänade pengar, dels att jag faktiskt också har tjänat lite "egna" pengar.

Hade jag haft mer än 100 000 kr hade jag kunnat tänka mig att dela med mig av det. Men nu ser jag det som den enda trygghet jag som företagare har.

Är jag fel ute - juridiskt sett? (Förlåt lång fallbeskrivning...) Tacksam för svar!!

Re: Hur dela företagskonto vid separation 22 nov 2012 19:20 #45386

Vad jag känner till är det inte möjligt att dela en enskild firma med annan än maka/make, sambo gäller inte. Hör med skatteverket, de vet säkert vad som gäller.

Re: Hur dela företagskonto vid separation 23 nov 2012 12:51 #45396

Mm det är så jag förstår det också, att en enskild firma hör enbart till den som den är registrerad på. Det är endast bostad och bohag som delas vid en separation mellan sambos. Och, om jag tolkar det rätt, gemensamma bankkonton.

Tack Gnulia!
Moderatorer: John Knutsson
 

Välj kommun från listan