Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Hjälp, problem med delägare....

Hjälp, problem med delägare.... 25 nov 2012 19:51 #45405

Hej. Vi är fem personer som har startat upp ett aktiebolag. Vi jobbar hårt och arbetar samtidigt heltid på vanliga jobb. Vårt mål är att sluta jobba och bara köra vårt bolag så snart som möjligt men det kräver ordentlig arbetsinsats av alla.

En av mina kompanjoner har tappat stinget. Han arbetar enbart sporadiskt med företaget och verkar allmännt ointresserad. Han äger 20% av aktierna.

Vad finns det för lagliga möjligheter för oss andra att tvångs-köpa ut honom eller se till så han inte får några pengar i utdelning eller lön, om det skulle visa sig att han planerar åka "snålskjuts" på oss andra och vårt hårda arbete ? I princip kan han ju strunta i att arbeta och bara vänta på aktieutdelning eller att aktien skall stiga så kan kan sälja dyrare sen.

Visst, vi är i majoritet och vi kan välja att ta ut allt i lön i stället, för de som arbetat i företaget, men då blir det en massa skatt som inte finns då vi tar ut det i aktieutdelning.

Skulle vi kunna starta vars ett eget aktiebolag och fakturera vårt första bolag ? Sen ta ut aktieutdelning på våra egna aktiebolag istället ? Funkar det med en revisor ?

Vi har inte skrivit kompanjonsavtal ännu, men kan man kanske lägga in i det att vi fem ägare MÅSTE jobba ungefär samma antal timmar, diffar det för mycket måste aktier säljas till de övriga ? Kan det funka lagligt ?

Tacksam för hjälp

Re: Hjälp, problem med delägare.... 04 dec 2012 15:07 #45452

Självfallet måste ni få till ett kompanjonavtal illa kvickt. Med regler om hembudskyldighet o.s.v. Men framförallt ta ett styrelsemöte direkt- konfontera den aktuella personen och gör er av med honom illa kvickt. Har det börjat såhär kommer det aldrig att lösa sig.

Sedan är ju det här med skatten en annan fråga. Får ni inte ihop ens till skatten så är det kanske ingen lysande idé att starta företag.Vill ni ha lite tandvård. sjukvård,vårdcentraler, skolor för barnen och rent av en framtida pension så kanske det kan vara läge att pröjsa lite skatt. eller är det någon annan som skall stå för fiolerna när ni blir sjuka?
Moderatorer: John Knutsson
 

Välj kommun från listan