1 Delägare missköter sig

1
Hej!

Vi är 3st delägare på ett relativt nystartat företag. Vi har alla lika stor andel. Nu har vi märkt att en av oss inte gör det han ska, köper saker till företaget som inte behövs utan att fråga oss. Han har ljugit om detaljer i avtal som inte stämmer.
Vi börjar såklart bli lite oroliga och börjar inse att vi inte kan ha honom kvar.
Min fråga är:

Hur kan man gå tillväga för att bli av med en delägare? Kan man tvinga honom att sälja sin del?
Om inte, finns det någonting annat man kan göra för att tvinga bort honom? Som de e nu så e vi 2st som jobbar 100% medans han kanske lägger 2 timmar om dan på sin höjd. Känns inget bra att betala utdelningar till han när han dessutom drar på sig ännu mer utgifter än nödvändigt samtidigt som han inte bidrar till arbete.
207
3
Svårt läge som kan få konsekvenser man inte vill få. Men generellt sätt så bryter han ju mot avtalet vilket är en bra grund till att börja med. 1# - Står det något om inköp i avtalet? 2# - Används företagets kassa till dessa inköp han gör?
19
2
Hej, För att kunna svar på din fråga behöver jag veta vilken bolagsform ni bedriver er verksamhet i och om ni har ingått något avtal i samband med bildandet av bolaget såsom kompanjonsavtal eller aktieägaravtal. Med vänlig hälsning Johan
www.umbrajuridiska.se
1468
246
Eftersom det pratas om utdelningar så kan man ju misstänka att det handlar om ett AB. Men några utdelningar blir ju iofs inte aktuellt än på länge.
338
25
Ni kan väl ha ett styrelsemöte och komma fram till något som gör att ni som jobbar gynnas och den late inte får något. Ni kan ju även ta ett beslut att det inte blir några aktieutdelningar på minst 5 år så personen fattar att han inte kan glida med. Ett annat alternativ är väl tvångsinlösen där ni helt enkelt tvingar honom att sälja sina aktier. Detta bör ju göras snarast innan värdet stiger för mycket. Jag är inte juridiskt kunnig så detta är mest spontana tankar som kanske skulle kunna funka. Riktigt bra blir det ju aldrig i en situation som denna så ni får väl helt enkelt kolla på de minst dåliga alternativen så ni blir av med personen och kan jobba vidare.
2360
37
Enskild firma är nästan alltid det bästa och det säger jag med dålig erfaren för mer än 30 år sedan. Se till att avveckla personen omgående annars avvecklar han företaget. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.