Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: 1 Delägare missköter sig

1 Delägare missköter sig 27 maj 2013 20:25 #47207

Hej!

Vi är 3st delägare på ett relativt nystartat företag. Vi har alla lika stor andel. Nu har vi märkt att en av oss inte gör det han ska, köper saker till företaget som inte behövs utan att fråga oss. Han har ljugit om detaljer i avtal som inte stämmer.
Vi börjar såklart bli lite oroliga och börjar inse att vi inte kan ha honom kvar.
Min fråga är:

Hur kan man gå tillväga för att bli av med en delägare? Kan man tvinga honom att sälja sin del?
Om inte, finns det någonting annat man kan göra för att tvinga bort honom? Som de e nu så e vi 2st som jobbar 100% medans han kanske lägger 2 timmar om dan på sin höjd. Känns inget bra att betala utdelningar till han när han dessutom drar på sig ännu mer utgifter än nödvändigt samtidigt som han inte bidrar till arbete.

Re: 1 Delägare missköter sig 28 maj 2013 09:49 #47212

Svårt läge som kan få konsekvenser man inte vill få. Men generellt sätt så bryter han ju mot avtalet vilket är en bra grund till att börja med.
1# - Står det något om inköp i avtalet?
2# - Används företagets kassa till dessa inköp han gör?

Re: 1 Delägare missköter sig 28 maj 2013 15:46 #47216

Hej,


För att kunna svar på din fråga behöver jag veta vilken bolagsform ni bedriver er verksamhet i och om ni har ingått något avtal i samband med bildandet av bolaget såsom kompanjonsavtal eller aktieägaravtal.

Med vänlig hälsning


Johan

Re: 1 Delägare missköter sig 28 maj 2013 16:00 #47217

Eftersom det pratas om utdelningar så kan man ju misstänka att det handlar om ett AB. Men några utdelningar blir ju iofs inte aktuellt än på länge.

Re: 1 Delägare missköter sig 30 maj 2013 10:52 #47239

  • Jan-E O
  • Jan-E O's Avatar
  • OFFLINE
  • Mycket flitig postare
  • Inlägg: 337
  • Tack mottaget: 19
Ni kan väl ha ett styrelsemöte och komma fram till något som gör att ni som jobbar gynnas och den late inte får något. Ni kan ju även ta ett beslut att det inte blir några aktieutdelningar på minst 5 år så personen fattar att han inte kan glida med.

Ett annat alternativ är väl tvångsinlösen där ni helt enkelt tvingar honom att sälja sina aktier. Detta bör ju göras snarast innan värdet stiger för mycket.

Jag är inte juridiskt kunnig så detta är mest spontana tankar som kanske skulle kunna funka. Riktigt bra blir det ju aldrig i en situation som denna så ni får väl helt enkelt kolla på de minst dåliga alternativen så ni blir av med personen och kan jobba vidare.

Re: 1 Delägare missköter sig 06 jun 2013 10:59 #47272

Enskild firma är nästan alltid det bästa och det säger jag med dålig erfaren för mer än 30 år sedan. Se till att avveckla personen omgående annars avvecklar han företaget.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Moderatorer: John Knutsson
 

Välj kommun från listan