Personuppgiftslagen ett krav vid E-handel?

13
1
Hej Foretagande!

Vi sitter och bygger upp en webbutik som använder sig utav OpenCart, vilket innebär att köparen kan registrera en användare (om hen vill) för att se status på sina ordrar. När man registrerar så kommer vi behandla namn, adress, telefonnummer och mail. Behöver vi skicka in en ansökan till Datainspektionen?

Har läst på verksamt och datainspektionens hemsida, men tycker jag mig inte se konkreta krav vad gränsen går i den bemärkelse när man måste ansöka. Tacksam för alla svar! Dessa länkar har jag tittat på:

Verksamt (Länk förkortad genom Google): http://goo.gl/8cwXp6
Datainspektionen: http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/anmala-behandling/
Datainspektionen: http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/samtycke/

Med vänliga hälsningar,
Robin
19
2
Hej Robin, Om ni endast behöver uppgifter för att fullgöra avtal med era kunder så behövs ingen anmälan till datainspektionen. Då räcker det att ni (1.) upprättar en förteckning över er behandling av kundernas personuppgifter och (2.) upplyser kunden om vilka personuppgifter ni kommer att hantera. 1. Förteckning Eftersom ni kommer att behandla personuppgifter för kunder räcker det att ni upprättar och för en förteckning enligt 39 § i personuppgiftslagen (1998:204). En mall för sådan en förteckning finns på datainspektionens hemsida. 2. Informationsskyldighet Er informationsskyldighet till kunden framgår av 25 § personuppgiftslagen [i]25 § Information enligt 23 eller 24 § skall omfatta a) uppgift om den personuppgiftsansvariges identitet, b) uppgift om ändamålen med behandlingen, och c) all övrig information som behövs för att den registrerade skall kunna ta till vara sina rättigheter i samband med behandlingen, såsom information om mottagarna av uppgifterna, skyldighet att lämna uppgifter och rätten att ansöka om information och få rättelse. Information behöver dock inte lämnas om sådant som den registrerade redan känner till. [/i] Exempelformuleringar som kan användas för att uppfylla er er informationsplikt finnns också på datainspektionens hemsida. Med vänliga hälsningar, Johan Almer
www.umbrajuridiska.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.