Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Dilemma, företagsnamn. Vem har företräde?

Dilemma, företagsnamn. Vem har företräde? 18 nov 2006 07:37 #4846

Jag vet inte om jag postar i rätt del av forumet, men någon moderator får väl flytta tråden till ett mer passande område.Jag tänker starta ett företag och vill ha ett visst ord till företagsnamnet, jag trodde att jag var ensam om att ha detta ord i mitt tänkta firmanamn men så är inte fallet. Detta ord kommer också att vara mitt domännamn utåt.Då jag inte vill skylta med orden så ställer jag upp följande formel:

Firmanamnet lyder så här:

där ORDET är det ord som anknyter till den verksamhet som redan tycks finnas. Vid sökningar i eniro och t.ex. google så får jag upp två träffar.Nu är det så att jag gillar namnet och har redan en domän med "ORDET".com och vi kommer hamna i princip i samma verksamhetsområde. Personen har inte registrerat sin firma i bolagsverket och personen tycks vara pensionär. Personens "firma" som figurerat på nätet är :ORDET + ORDET i STADX och personen har figurerat i en artikel i en tidning med anknytning till verksamheten men inget firmanamn nämndes utan bara personens namn.Jag har skickat iväg en ansökan till bolagsverket om firmaregistreringen, men det var innan jag noterade situationen.Nu undrar jag vad jag har för alternativ.

Skulle jag kunna skydda ORDET som ett varumärke, och därmed kräva att personen byter sitt namn (om det skulle bli aktuellt)? Eller skulle "förundersökningen" komma fram till att ett litet företag (eventuellt hobbykaraktär) redan finns och därmed få avslag?Spelar det någon roll om personens verksamhet är av hobbykaraktär?

Av informationen som jag tagit upp här, skulle jag få avslag tro? Både på firmaregistreringen och eventuellt varumärkesskydd?Egen Firma: enskild näringsidkare

Personens firma: ?hobby?

Vi bor i olika län.

Vem har företräde 18 nov 2006 08:28 #4849

Har du en enskild firma så är du relativt skyddad i det egna länet.

Det finns inget som hindrar att någon kalla sig för samma namn med verksamhet i ett annat län.

Har du däremot ett AB så är ditt namn skyddat över hela landet.

Du kan däremot inte registrera ett AB om namnet redan finns och är upptaget, även om det råka vara en enskild firma.Du kan heller inte varumärkeskydda namnet om namnet redan är upptaget.

Om personen i fråga inte ha registrerat namnet hos bolagsverket, så spelar detta ingen större roll, då det inte finns något som hindrar honom från att ha detta som arbetsnamn.Hälsningar!

Stefan
Hälsningar Stefan
Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Dilemma, företagsnamn. Vem har företräde? 18 nov 2006 12:50 #4857

Har jag förstått det rätt att det sålunda är kört.Jag menar om du har en person vi kallar honom Knut som skyltar med ORDET och har viss verksamhet (om verksamheten inte bedöms som näringsmässig, hur faller det hela ut då?). Spelar det ingen roll?

Vilken roll spelar inarbetat namn här?Men då jag skall starta en enskild firma så spelar det alltså ingen roll om Knut använder sig av ORDET och jag företagsnament "ORTEN VERKSAMHETSORD ORDET"?

Dilemma, företagsnamn. Vem har företräde? 18 nov 2006 17:36 #4864

Om Knut tjänar pengar på sin verksamhet, så får man väl anser att han bedriver en näringsmässig verksamhet. Det finns inget som hindra dig från att köra igång på en annan ort med samma namn, såvidare inte Knut har ett AB eller att han har verksamheten namnskyddad.

Det finns massor av namn som inte går att namnskydda i synnerhet inte om orden används i dagligt tal eller liknande.Hälsningar!

Stefan
Hälsningar Stefan
Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Dilemma, företagsnamn. Vem har företräde? 18 nov 2006 20:25 #4868

Hej bandit,Jag tycker inte att det låter som att det skulle vara något problem för dig att få ditt firmanamn registrerat. I alla fall inte om personen du talar om inte har registrerat sin firma eller varumärke och det inte finns några andra hinder.Det är också mycket riktigt så att om du får igenom din varumärkesregistrering kommer du att ha möjlighet att kräva att den andra personen upphör att använda namnet. Detta förutsatt att det handlar om näringsverksamhet, att ni arbetar med samma eller liknande verksamhet och att användningen i övrigt kan anses utgöra varumärkesintrång. Sen kan man tycka att det inte skulle vara riktigt "schysst", nu när du känner till att personen ifråga faktiskt har använt namnet längre. Här kanske det finns kommersiella överväganden att göra, med tanke på att ni är i samma bransch? Det kan också vara så att den andra personen kan visa på lokal inarbetning av namnet. Då kan du få en invändning mot varumärkesansökan som kan leda till att du hindras från att använda varumärket i den aktuella delen av landet.Mvh

Jesper
MIND THE MARK
Konsulttjänster inom immaterialrätt
VARUMÄRKEN/DOMÄNNAMN/DESIGN
UPPHOVSRÄTT/MARKNADSRÄTT
www.mindthemark.se

Välj kommun från listan