Problem med hundar

5
Hej!
Jag driver ett relativt nystartat företag som heter Bra i gasen. Verksamheten består av försäljning och service av mc-förgasare. Det relativt centrala läget - Kungssten, Göteborg - är perfekt och lokalerna är mycket lämpliga för verksamheten. Kunderna kan lätt svänga in på gården och utnyttja min drive-by-service som består i att jag lyssnar på motorn och ställer diagnos. Jag tar av princip inte in motorcyklar i lokalen då den saknar utsugsfläktar varför diagnosen bäst lämpar sig att ställa på gårdsplanen.

Nu har dock ett problem uppstått. Den nye hyresvärden har utan förvarning hyrt ut hela gårdsplanen till hundkurser. Jag stack ut huvudet en dag undrade vad det var för skällande och då fick jag veta att jag måste hålla mig inne så länge kurserna pågår, än mindre ta emot kunder! Hyresvärden menar att jag kan ta emot mina kunder framför huset och meka på gatan. Hundkurserna pågår 5-6 gånger i veckan företrädesvis på em och kvällar (... den enda tid som mina kunder har möjlighet att komma!). Nu är våren här - och min högsäsong - och jag börjar bli smått förtvivlad!

Detta, att jag inte har tillgång till min egen huvudentré, kan väl inte vara rätt, tänkte jag och lusläste hyresavtalet. Men där står inte ett ord om att jag har rätt till min egen entré (... däremot står det att jag har skyldighet att ombesörja snöröjning och sandning?!). Jag tycker det hela låter konstigt? Vad är det som gäller? Vart kan jag vända mig för att få hjälp?
19
2
Hej Christer, En grundläggande förutsättning vid hyra av lokal är att den ska kunna användas för det avsedda ändamålet. Om hyresvärden genom sin uthyrning av gårdsplanen hindrar dig från att ta emot kunder i den förhyrda lokalen, talar mycket för att det föreligger hinder och men i hyresrätten. Om så är fallet har du rätt att få nedsättning av hyran och ersättning för följdskada såsom exempelvis intäktsbortfall. Om bristen är väsentlig kan du även ha rätt att exempelvis säga upp avtalet och begära skadestånd. För att bedöma ditt fall fordras en mer detaljerad genomgång av förhållandena i och vid lokalen samt en noggrann läsning av ert hyreskontrakt. Jag rekommenderar därför att du kontaktar en jurist som är specialiserad på kommersiell hyresrätt. för att få hjälp med ditt ärende Med vänlig hälsning, Johan Almer
www.umbrajuridiska.se
5
Tack så mycket för tipset att gå vidare till en jurist specialiserad på kommersiell hyresrätt.
2360
37
Är det inte ett men för dig att ha skällande hundar utanför din lokal. Det verkar väldigt illa genomtänkt av din hyresvärd.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
5
Ett helvete rent ut sagt! Det låter mer som en kurs i hundhetsning än som Cesars hundskola! Men jag är väl också känsligare än andra eftersom jag blivit attackerad som barn och har en inneboende rädsla. Jag har av mina vänner blivit avrådd att bråka med hyresvärden, då de menar att han kan ställa till det värre. Det är det väl rätt kostsamt att anlita en jurist?
2360
37
Cersars hundskola missar jag inte gärna. Hundarna är kloka men inte människorna. Säg till din granne om Cesar så kanske inte hundarna störs utav hjudet. För övrigt, varför skulle du helt plötsligt inte få utföra vad du gjort. Men det kan finnas något juridiskt hinder ev. Om du är med i någon företagarförening kan du kanske få mer stöd för din sak.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
5
Jag har talat med han som leder kursen och han menar att Cesar inte vet vad han talar om. Den här kursen tillämpar en diametralt motsatt pedagogik... vilket hörs tydligt! Om du tänker dig nyblivna mödrar som gullar med sina bebisar... Den här hundkursen har höjt upp gullandet till en nivå som asknar motstycke! De har ingen som helst pli på hundarna! Jag kan inte förstå hur folk betalar för att förstöra sina hundar på detta sätt? Jag har nu varit och tittat på en ny lokal. Tråkigt att behöva flytta, men det är nog den enda utvägen!
2360
37
Att skaffa sig en villa för verksamheten kan vara en mycket lönsam affär. överkottet använder man till att undanför undran förbättra den. I ditt fall bör den kanske ligga lite avsides annars är det ett bra sätt att plöja ner vinst på istället föratt plocka ut.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.