Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Koppla ner och koppla av!

Dela artikeln
tisdag, 01 april 2014 0

verktyg socialamedierMed tiden kopplar vi upp oss allt mer och finns tillgängliga på nätet. Vi kanske inte tänker på det utan det går med automatik när vi tittar om någon skrivit på facebook eller lagt ut en bild på instagram. I dagsläget blir vi avbrutna i vårt arbete 37 gånger i timmen så frågan är hur mycket det påverkar oss och vår koncentrationsförmåga. Kan det vara dags att tänka om?

Pling! Ett sms, ett mail, en instant messaging-konversation eller en facebook-kommentar… Den här gången var det en push från aftonbladet.se som poppade upp på min telefon när jag satt och jobbade i ett särskilt oinspirerande excel-ark. Nog avbröt jag det jag höll på med för att istället se vad notisen gällde…

För visst är det skönt med en kort paus från monotona arbetsuppgifter då och då? Dessa mikropauser gör så att mina ögon inte går i kors efter fem timmars stirrande på ett synnerligen komplicerat pivot table som djävulens ställföreträdare på jorden skickat mig. Tack för det aftonbladet.se!

Men vad händer när det kommer en nyhetspush eller någon annan notis var femte minut? Hur påverkas min arbetsdag när dessa notiser blir till störningsmoment som gör att jag aldrig kan komma ner i koncentration och bli färdig med det där excel-arket inom rimlig tid? Bodil Jönsson skrev för 15 år sedan om ställtid (tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om) i boken ”Tio tankar om tid”. Då blev vi störda 13 gånger i timmen i det vi sysslade med. Idag blir vi avbrutna 37 gånger i timmen. 

Den stora frågan är, hur påverkar detta vår produktivitet? Förutom diverse privata applikationer tillkommer ju alla affärssystem och IT-lösningar som hela tiden finns där och kontrollerar oss och som skapar allt större interna processer medan vi själva inte hinner med det vi egentligen är till för.

Jag funderade vidare kring mitt välmående och hur jag påverkas av det ständiga inflödet av sms, statusuppdateringar och lättuggade nyheter. Forskare har påvisat en effekt på den psykiska hälsan som följer av ett förbehållslöst användande av smartphones. Sömnbrist, inlärningssvårigheter och depressioner kommer i dess fotspår. Problemet tycks vara att jag och andra aldrig helt kopplar ner och därmed aldrig helt kopplar av. Min förmåga till att själv välja när jag vill gå in och uppdatera mig på facebook tycks vara begränsad. Facebook är min husse som kallar genom ett pling och jag rusar genast dit, underdånig och lojal.

Den genomsnittlige användaren kollar sin smartphone 180 gånger om dagen! Det är ju knappast något vi gör medvetet. Det är ett vanebeteende som gör att vi hela tiden känner att vi vill kolla nyheterna (igen), facebook (igen) och instagram (igen).

Tillgänglighet, demokratisering, smarta lösningar. Kanon och super, jag ville inte säga tack och hej till detta för att återvinna lite lugn och ro på jobbet och hemma. Istället fann jag att det var dags att verkligen fundera kring när och hur den ständiga uppkopplingen är fördelaktig och när och hur mitt användande stör mig och andra kring mig. När vill jag vara uppkopplad, och när ska jag koppla ner helt för att få koppla av?

Fundera själv kring hur du vill ha det, ska den ständiga uppkopplingen kanske få bli lite mindre ständig? Vad vore vänligt mot dig själv och andra runtomkring dig? När och hur funkar uppkopplingen bäst för dig?

PS. Den ovan nämnda nyhetspushen från aftobladet.se handlade om att en ”man tröttnade på fartdårar- använde sexdocka”. Jo, precis så stod det. Jag tog bort pushfunktionen och har inte saknat den sedan dess.

Välj kommun från listan