Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Kul och fostrande crowdsourcing

Dela artikeln
tisdag, 01 juli 2014 0

ariana grandeHur får man miljontals barn att älska skolarbete och att intressera sig för filmer från 1930-talet? Svaret ligger lite i frågan. Man heter helt enkelt Ariana Grande, är en älskad superstjärna för miljontals barn och ger barnen en "hemläxa". Med trogna, engagerade och hängivna fans som är ivriga att interagera med sin idol, är uppgiften att få dem att genomföra många olika slags uppdrag enkel.

Sångfenomenet Ariana Grande, 20 år, har varit exceptionellt duktig på ta tillvara på Internets kraft, räckvidd och förmåga att engagera människor från alla delar av jorden. Oftast har hon använt teknologin för att "umgås" med sina fans eller att tipsa dem om någon kommande nyhet i sitt liv. Ibland har Ariana, liksom många stjärnor i Internetåldern, engagerat sin publik i olika former av "crowdsourcing".

Nu närmast upplyste Ariana Grande skämtsamt sina "arianators" via Twitter om att hon ville ge dem lite "homework" ("hemläxor"). Uppgiften var att göra en lista på gamla filmer, då hon (vilket hennes fans vet sedan många år) älskar musikaler och filmer som gjordes bortåt 60 år innan hon föddes. Några av Ariana Grandes favoritstjärnor är legenderna Bette Davis, Judy Garland och Joan Crawford, namn som dagens 14-åringar inte i första taget skulle intressera sig för om de fick något dylikt ämne i skolan. Medveten om detta förklarade Ariana Grande att uppgiften, som hon döpte till "#ArianatorHomework", förstås var helt frivillig.

Genast satte tusentals barn och yngre tonåringar entusiastiskt igång med att både titta på och samla uppslag kring ämnet "gamla filmer". Responsen i denna slags crowdsourcing är ovärderlig eftersom Ariana gärna efterliknar och införlivar sina filmidoler i sin egen musik och image. Genom denna informella marknadsundersökning får hon en känsla för vilken stil och vilka inslag som hennes fans indikerar att de skulle belöna att hon valde i hennes kommande produktioner.

Ett av de konkreta förslagen som presenterades var filmen om Jane Fondas sexiga framtidsastronaut "Barbarella", från 1968. Den mesta fokusen i responserna låg på entusiasmen kring initiativet. Någon skrev: "Hurra, vi får läxor från Ariana Grande, vem är lycklig?" En annan: "Det här är officiellt det enda läxarbete som jag gillar att göra". Andra uttryckte: "Välkommen till Grande High (Grande Högstadiet / Grande Gymnasiet)". "Hahaha, bara Ariana skulle komma på en sån här idé, jag älskar henne så mycket". "Jag kommer nog att vara mindre aktiv idag eftersom jag kommer att titta på filmer hela dagen från min fröken, Arianas, hemläxa". "Bäst jag får ett A+ i den här klassen"."Hur gjorde ni andra er #arianatorhomework?". "Bästa hemläxan!"

Foto på Ariana Grande av Michael Simon
Ariana Grandes konto på Twitter: @ArianaGrande

Välj kommun från listan