av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1201 artiklar

På TV, bussar och i onlineannonser kan man få känslan av att det är hur lätt som helst att få ett företagslån.
Och visst kan det vara lätt! Men inte riktigt lika lätt som med ett privatlån. Vi guidar dig.

 

För att teckna ett företagslån krävs till att börja med att du har registrerat företaget som ett aktiebolag, handelsbolag eller som enskild näringsverksamhet. Du kan alltså inte låna pengar innan du har startat.

Har du just registrerat ditt företag så ha lite tålamod! Det krävs i regel att du kan visa minst sex månaders historik då företaget ska ha haft en omsättning på minst 50 000 kronor. Du måste alltså kunna visa att det på riktigt finns intäkter i sikte för ditt företag. Ingen vill låna ut pengar till ett luftslott.

Men det är inte säkert att det stannar vid 50 000 kronor i intäkter. Alla låneinstitut ställer självklart inte exakt samma krav, men många vill se en omsättning på minst 50 000 kronor i månaden eller en årsomsättning på minst 600 000 kronor.

Personer som har ett skuldsaldo hos Kronofogden har ofta svårt att hitta långivare. Det är ett faktum. Men de finns trots allt institut som accepterar att man har en skatteskuld från Skatteverket hos Kronofogden.

 

Du får räkna med att långivaren kommer att vilja göra en kreditupplysning på ditt företag och eventuell borgensman.

När du söker pengar anger du självklart hur mycket kapital du behöver. Men fundera också på i vilken takt du kommer att kunna amortera av lånet. Ju snabbare du betalar tillbaka, desto billigare blir det totalt sett.

Om du skulle överraskas positivt och du inser att du kan betala av lånet i förtid går det också bra, men då får du räkna med att betala en mindre avgift för att göra det.

Du kan jämföra kostnader och villkor hos olika långivare genom nya tjänsten krea.se. Den är gratis att använda och då kan du också på ett tydligt sätt se vilken långivare som har de villkor som passar just ditt företag.

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.