av Patrik Sandberg
Patrik Sandberg
0 följer
0 följare
0 foruminlägg
17 artiklar

Om att leda sig själv och fokus.

 

Varför vet vi så mycket och får så lite gjort? Hur får jag ihop mitt livs pussel; företag, familj och fritid? Hur går jag vidare i min ledarroll? Hur håller jag mig motiverad?

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

När jag var liten så tyckte jag om att studera små kryp med mitt förstoringsglas. Man kunde också få tag på solens ljus och genom förstoringsglaset, och då fick man fram en mycket skarp ljusstråle. När man sedan höll den stilla och fokuserade så kunde man faktiskt bränna håll på löv och papper.

Vilken kraft i att fokusera! Tänk vad viktigt att ha FOKUS på det som är viktigt i livet. Idag är tempot högt, sms signalen kräver att vi ser vem som vill nå oss mitt i det vi håller på att göra. Vi vet oftast vad som är viktigt i vårt liv och ledarskap. Varför fokuserar vi inte klart?  

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det. Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken.

Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.

Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt "ja". Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade. 

"Nu", sa professorn medan skratten klingade ut, "vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna. "Om ni lägger sanden i burken först", fortsatte professorn, "går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet.

Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så... var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.

Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand."  En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log. "Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän."

Låt mig avsluta denna artikel med några tankar och ett citat;   ”Om du jagar två kaniner, undkommer bägge.” – okänd

Ibland har vi hela huvudet fullt med saker som inte ska vara där! Oro, oförlåtelse, bekymmer, rädslor, mindervärde, jantelag och annat bråte.

Ta en stund och skriv av dig. Skriv ner på några lappar; detta överlämnar jag nu! Jag ringer upp och ber om förlåtelse. Kasta sedan dessa lappar och orosmoln. Ta tag i din kaninjakt och bestäm dig för att fokusera! När du är klar med allt som tar kraft och energi i onödan. 

Ta då en ny lapp och skriv ner tre-fem saker som du ska fokusera på denna månad. Saker som är viktiga för dig. Ta gärna inspiration från storyn ovan. Ha ett ledord, bild för din månad som ger energi.
Ibland kan det vara bra att ha en bild på sin dator, eller en liten text på mobilen som ger dig glädje och kraft att få ordning på dina tre golfbollar. Vet att det bästa ligger framför, men börja FOKUSERA på DIN framtid. Då kan mycket hända.

"Framgångsrik i det långa loppet är bara en person som ständigt växer i kunskapen om hur man leder sig själv." Elisabeth Noelle

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
DA
Anmäl | 9 år sedan
Tack för en mycket bra artickel.