Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar

I samband med RUT-avdragets införande så har allt fler föräldrar i Stockholm möjligheten att ta hjälp av en professionell barnvakt. Nu visar ny forskning att barnpassning ökar jämställdheten i samhället, då det förbättrar möjligheten till ett hållbart föräldraskap.

 

År 2007 så infördes RUT-avdraget. Det innebär att den som anlitar någon som utför hushållsnära tjänster, exempelvis barnvaktning, kan få göra avdrag på skatten för det. Ett av syftena med reformen var att göra svarta jobb vita. Det har också gett effekt. Sedan RUT-avdraget infördes så har efterfrågan på barnvakt ökat kraftigt – inte minst efterfrågan på barnvakt i Stockholm. Företaget myNanny, som är en av de största aktörerna på marknaden, hjälper över 5000 familjer per år med barnvaktning.

Många föräldrar upplever att det är svårt att hinna med alla bestyr som följer med rollen som förälder. Föräldraskapet är naturligtvis fantastiskt, men det är ibland svårt att hinna med hämtning, lämning, skjutsa till träningar och liknande uppgifter. Det är helt enkelt inte alltid lätt att få ihop det. Det är inte heller rimligt att man som förälder ska behöva bortprioritera träning, sociala aktiviteter och annat som man vill göra, bara för att man blivit förälder.

Ett hållbart föräldraskap måste kunna innebära att man både kan prioritera sina barn och sig själv. Ett bra sätt att möjliggöra det är att ta professionell hjälp av en barnvakt eller nanny i Stockholm. Det är uppenbart att en av anledningarna till att fler kan anlita en barnvakt, är att det inte är så farligt dyrt att ta hjälp av en professionell barnvakt i Stockholm. myNannys priser för barnpassning startar exempelvis från 149/timmen.

Men möjligheten att ta hjälp av en barnvakt i Stockholm är inte bara en fråga om avlastning för att kunna frigöra tid till träning och nöjen – det är också i högsta grad en jämställdhetsfråga. Det är inte rimligt att man som förälder ska behöva avstå från att göra karriär – bara för att man vet att man har fasta tider att förhålla sig till i sitt föräldraskap. Du ska inte behöva avstå ett chefsjobb, för att du har så svårt att få ihop hämtning och lämning på förskolan eller skolan.

Ny forskning från Lunds Universitet pekar på klara jämställdhetsfördelar med att ta hjälp av en barnvakt. Studien visar att det blir mer jämställt om man tar hjälp av en barnflicka, då det är ett bra sätt att få livspusslet att gå ihop och att det leder till att föräldrarna får en mer jämställd relation. Det är därför välgörande för föräldrar att anlita en barnvakt i Stockholm, men också positivt för samhället som helhet då det blir mer jämställt.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.