Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

När Jante sätter stopp för utvecklingen

Dela artikeln
måndag, 04 augusti 2014 1

jennifer lindSverige är beroende av sitt företagarklimat. Stora företag innebär större intäkter för landet, vilket i sin tur inte bara innebär fler jobbmöjligheter utan även större välfärd. Detta gillar dock inte Jante.

Jante, eller Jantelagen som är den rätta benämningen, hämmar inte bara oss i vardagen utan även våra företag från att utvecklas. Jantelagen ställer sig emot allting som inte faller under beteckningen ”lagom”, och därmed sätter sig Jante emot utveckling, kreativitet och ett bättre Sverige.

Tyvärr har Jantelagen fått ett starkt fotfäste i vårt land och är starkt förknippat med just Sverige även i övriga världen. Man får inte tro att man är någonting och man får inte lyckas för bra. Detta präglar även vårt företagande; företag blir rädda för att lyckas och de blir lite mer anonyma än vad företag i andra länder är.

Titta bara på Amerika, där Jantelagen för länge sedan nått sitt utgångsdatum. Amerika har idag ett växande och lyckligt företagarklimat där framgång värderas. Det har gjort så att företagen inte bara kan erbjuda mer arbete, utan också gett större möjligheter för andra att också starta företag. Det genererar en starkare ekonomi men också en hög kreativitet; utvecklingen i landet går ständigt framåt. Men inte i Sverige.

Ändå lever vi i ett informationssamhälle där förändringar hela tiden sker. Vi är ständigt utsatta för ny information och om man inte sticker ut så uppmärksammar vi dem inte. Vad händer då om Jante sätter klorna i våra företag? Vad händer när våra företag inte längre vågar sticka ut i rädsla över att bli bortvalda av sina kunder, just för att de har lyckats lite för bra? Vad händer när företagen inte längre är så utåtriktade och kreativa som de behöver vara för att överleva i dagens samhälle?

Jantelagen skapar ett sjunkande skepp för våra företag, men även för oss. Företagen slutar helt enkelt växa och med dem även vårt samhälle. Just därför behöver vi uppmärksamma hur skadligt Jante är för vårt samhälle. Vi behöver prata mer om Jantelagens effekter i media, men också i våra företag. Företag behöver börja ge mer komplimanger till sina arbetare och skapa miljöer där det är okej att sticka ut. Desto fler som skrotar Jante, ju närmare kommer vi ett samhälle utan Jantelagen. Ett samhälle där företagen främjas och ett samhälle som står för utveckling, inte bakåtsträvande.

Skrota Jantelagen. Vi behöver den inte längre.

Kommentarer

  • Simon
    Simon onsdag, 06 augusti 2014

    Länge leve dig, Jennifer Lind. Bra skrivet.

Välj kommun från listan