Hela min uppväxt hade min farfar samma tv. Den stod på golvet, var stor och tung, men hade ändå en förhållandevis liten skärm. Han hade köpt den 1974, så det vore orättvist att förvänta sig något annat.

När apparaten fyllde 40 år bestämde vi oss för att det fick vara nog och köpte en helt ny tv till honom. Den var platt, satt på väggen och hade en fantastisk bildkvalité. Min farfar var lyrisk den första tiden. När han sedan flyttade in på äldreboende och blev lite sämre slutade han titta på tv, men han pratade fortfarande om hur mycket han tyckte om den. Till sina sista dagar skulle han uppskatta sin platta tv.

Hans inställning påminner mig om att även glädja mig över de små fysiska sakerna som gör våra liv bättre. Jag försöker att inte ta det jag köpt för givet utan att tänka på hur tråkigt livet hade varit utan allt det jag köpt. Går någon pryl sönder anstränger jag mig, ibland med framgång, för att se fram emot det att köpa en ersättning. Av princip undviker jag reparationer, eftersom den tekniska utvecklingen går så snabbt att det nästan alltid är bättre att köpa nytt.

Jag tror att mitt sinne blivit lugnare och gladare av alla dessa försök. Det enda som ger en härligare känsla än att shoppa är faktiskt att shoppa utan någon som helst skam.

Men utöver att göra mig lite gladare tror jag att denna inställning är viktig. Idag är det så otroligt många som är arga på sina prylar och tjänster. Folk köper grejer och använder tjänster som de samtidigt förbannar. Facebook påstås vara ondskefulla datatjuvar, H&M är uslingar som använder sig av billig arbetskraft och Valve tjänar sina pengar genom fruktansvärda mikrotransaktioner. Dessutom är Tiktok en hemsk kommunistapp.

Med så mycket avsky kommer vi någon dag att få något annat än dessa fantastiska produkter, något som är försiktigare och tråkigare. Man kan inte hata något så intensivt och förvänta sig att det ska bestå.

Det säger i alla fall Deirdre McCloskey, en tänkare vars böcker jag uppskattat både när jag köpt dem och senare läst dem (stora delar i alla fall!). Hon menar att det som gjort oss rika inte bara var en marknadsekonomi där människor kunde göra saker utan statens tillåtelse. Det krävdes också en uppskattning av allt detta för att det verkligen skulle få genomslag. Att människor kan ta egna initiativ är inte tillräckligt, människor måste också gilla själva initiativet och inte spotta på det.

Under sitt liv upplevde min farfar enorma framsteg. Sverige gick från fattigdom till välstånd. Kanske var hans tacksamhet över teven ingen slump, utan det som gjorde att han till slut fick den.

Text av Benjamin Juhlin, först publicerad på cospaia.se

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.