Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar

Regeringen har klubbat igenom förslaget om sänkt aktiekapital till 25 000 kr från nuvarande krav på 50 000 kr. Syftet med denna lagändring är att göra det enklare att starta ett privat aktiebolag då just denna bolagsform blivit alltmer populär de senaste åren. Det finns många fördelar med att driva företag i aktiebolagsform istället för enskild firma eller handelsbolag.

Vad innebär en sänkning av aktiekapitalet och vem gynnas mest av detta? Vad är för- och nackdelarna med en halvering av aktiekapitalet?

Historik

Före den 1 april 2010 var kravet på lägsta aktiekapital 100 000 kr. Det var alltså den lägsta kapitalinsatsen för att kunna grunda ett privat aktiebolag. Från och med den 1 april 2010 halverades kravet till 50 000 kr. Från och med den 1 januari 2020 kommer kravet att halveras ytterligare, till 25 000 kr.

Vi är Redovisningsfirman

Vi är civilekonomer som jobbat med revision och redovisning sedan 2013. Våra uppdrag har bland annat bestått av små- och medelstora aktiebolag till koncerner med utländska ägare.

Vad vi gör

Vi är mer än en vanlig redovisningsbyrå. Utöver det löpande redovisningsarbetet tar vi fram och administrerar skräddarsydda ekonomilösningar för entreprenörer.

Lösningarna innefattar digitalisering och automatisering som frigör tid, ger bättre kontroll över ekonomin och fungerar som ett tryggt beslutsverktyg för företagsledare.

Läs mer här

Syfte med aktiekapitalet

Aktiekapitalet är pengar som aktiebolagsägaren har tillskjutit bolaget som säkerhet. Enligt aktiebolagslagen har ägarna inget personligt betalningsansvar för aktiebolagets skulder. Aktiekapitalet fungerar således som en gräns för hur mycket bolaget får gå med förlust, innan företrädarna måste vidta åtgärder för att återställa aktiekapitalet. Vidtas inga åtgärder, finns risk för personligt betalningsansvar.

Av aktiebolagslagen framgår det att hälften av det egna kapitalet inte får understiga det registrerade aktiekapitalet. Det egna kapitalet motsvarar aktiebolagets tillgångar minus skulder. Om bolagets egna kapital skulle understiga hälften av det registrerade aktiekapitalet, anses aktiekapitalet vara förbrukat och måste då återställas. Vid ett sådant scenario är det dessutom lagkrav att upprätta en kontrollbalansräkning för att styrelsen inte ska bli personligt betalningsansvarig.

Missa inte: Mall för samarbete vid start av aktiebolag

Vad sänkningen innebär för dig som redan har ett aktiebolag

För dig som redan har ett befintligt aktiebolag finns nu möjligheten att från den 1 januari 2020 sänka bolagets registrerade aktiekapital till 25 000 kr. Du har alltså möjligheten att frigöra kapital ner till 25 000 kr av det du tillskjutit när du startade aktiebolaget. Det krävs dock att du ändrar i bolagsordningen samt meddelar Bolagsverket innan du betalar tillbaka pengarna till dig själv. Tänk på att återbetalning till följd av minskad aktiekapital utan indragning av aktier behandlas som utdelning.

Vill du komma igång med ditt företag? Vi hjälper dig och bjuder på kostnadsfri rådgivning vid uppstarten. Besök oss på www.redofirman.se

För- och nackdelar med 25 000 kr i aktiekapital

Ett aktiekapital med 25 000 kr innebär att så fort bolagets sammanlagda förlust överstiger 12 500 kr måste åtgärder vidtas för att återställa hela aktiekapitalet. En återställning av aktiekapitalet kan göras på olika sätt, i de flesta fall leder det till att ägaren blir tvungen att skjuta in privata pengar för att rädda bolaget.

Om du avser att starta en verksamhet som kräver dyra inköp innan bolaget blir vinstbringande, kommer ett aktiekapital på 25 000 kr inte lämna mycket utrymme för kostnader. Du kan enkelt hamna i ett läge där en kontrollbalansräkning måste upprättas.

Har du däremot avsikt att starta en verksamhet som inte medför några större kostnader eller har behov av dyra inköp, då är sänkningen för dig en fördel.

Exempel på verksamheter som gynnas av sänkningen är bl.a. tjänsteföretag och holdingbolag.

Är du en konsult eller bedriver aktiebolag i form av holdingverksamhet, har du vanligtvis inget behov av dyra inköp. Ett aktiekapital om 25 000 kr blir mycket fördelaktigt vid nystart och man slipper dessutom låsa fast mer pengar i bolaget än nödvändigt.

Sammanfattning

  • Från och med den 1 januari 2020 räcker det med att investera 25 000 kr för att starta ett aktiebolag.
  • Aktiekapitalet ska fungera som en garanti för omvärlden genom att begränsa de åtaganden som påförs bolaget.
  • För dig som redan har ett aktiebolag finns möjligheten att återbetala tidigare investerat aktiekapital och därmed sänka bolagets registrerade aktiekapital till 25 000 kr.
  • Fördel med sänkt aktiekapital är att fler kommer ha råd att starta eget aktiebolag.
  • Nackdel med sänkt aktiekapital blir att situationer med kontrollbalansplikt kan komma att öka och bli allt vanligare.

Vi hjälper dig

Är du osäker på vilken bolagsform du bör välja ? Vill du starta eget tillsammans med en vän eller kollega? Kontakta oss på Redovisningsfirman, vi hjälper dig att komma igång med att starta företaget. Titta in på vår sajt www.redofirman.se för att komma i kontakt med oss.

Redovisningsfirman - loggaVisa kommentarer 2
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 9 månader sedan
Visst, det är väl roligt med lite förändringar, men det sätt som de yttras visar med rätt stor tydlighet att de beslutande inte har en aning om vad som är problemet med att driva företag i Sverige.
Finns det överhuvudtaget nån statistik över hur många företag som inte startats på grund av att det inte gått att få fram 50 000 kr?

Det finns däremot gott om exempel på andra problem, som det inte görs ett dugg åt.

1. Bankernas självpåtagna roll som ekobrottsmyndighet, där en företagare som kommer med sina 50 000 för att starta ett bolag får genomgå ett veritabelt korsförhör om varifrån han fått pengarna. Och detta även om personen varit kund i banken i många år.
Minst lilla anmärkning på nån av de som ska ingå i företaget gör att banken nekar till att öppna konto.

2. Om man lyckas komma förbi bankens nålsöga och starta sitt bolag så kommer nästa pärs med förhör från skatteverket innan de efter en evighet kan bevilja F-skatt och moms.

3. Nu kommer man tillbaka till banken, eller bilförsäljaren eller vad som ,och vill köpa grejer för att komma igång. Man ska inte tro att aktiekapitalet i bolaget duger som säkerhet oavsett om det är 25, 50 eller 100 000. Nej, personlig borgen på minst en person krävs, ofta två personer.

4. Efter alla turer är man så igång och anställer lite folk. Några visar sig inte vilja jobba och man måste göra sig av med dom. Nu gäller det att göra allt exakt rätt, annars kommer skadestånden från facken som ett brev på posten.
De flesta som gått igenom en sån situation anställer aldrig mer nån.

Listan kan göras hur lång som helst på vad som är problemet med att driva företag och skapa jobb.
Och då har vi inte ens berört den sönderskattade ekonomin.

Men det här förstår inte politikerna, utan man slår sig för bröstet när man sänker aktiekapitalet, och fortsätter bråka om hur arbetsförmedlingen ska organiseras.
Roy
| Anmäl | 8 månader sedan
Håller fullständigt med dig. Född knegare och entreprenör förstod jag först då jag gifte mig med dottern i ett litet familjeföretag hur mycket dessa jobbar och sliter för att mätta statens och större rovdjur till företags omåttliga hunger på pengar. Ett pars års erfarenhet av eget företagande och likväl vanlig jobb borde vara ett inträdeskrav till riksdagen.

Även vad gäller anställning måste jag dessvärre hålla med dig. Nu när jag ansvarar för företagets administration och efter en tuff avveckling av fysisk butik är det synnerligen tveksamt om vi kommer att anställa igen. Vi ska givetvis behålla anställningstryggheten men även ges en rimlig möjlighet att befria oss från personal som inte bidrar ens till egen lön.