Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Turism - en viktig handelsvara

Turism - en viktig handelsvara 02 mar 2008 14:27 #16519

Turismen är en viktig inkomstkälla för många länder. Globalt sett har resandet ökat kraftigt sedan mitten på 1900-talet. I takt med att fler reser har det blivit en näringsgren att räkna med även i Sverige.

Så här i sportlovstider är det många som väljer att resa. Det har blivit enklare och billigare att resa och allt fler packar väskorna på semestern. 1950 var antalet turister i världen 25 miljoner. 2005 hade siffran ökat till 800 miljoner och preliminära siffror för 2007 pekar på att svindlande 900 miljoner överstigits. Europa är den främsta destinationen men resandet till Asien och Mellanöstern ökar snabbt.

Inom OECD utgör turismen en tredjedel av den internationella handeln med tjänster. Det är också OECD-länderna som står för den största delen av resandet, 70 procent av världsturismens omsättning.

En allt viktigare handelsvara
För många länder är turismen en viktig inkomstkälla. Dock utgör turismen en relativt liten del av Sveriges BNP, knappt 3 procent. Turistnäringen omsatte trots detta drygt 190 miljarder svenska kronor 2005, en ökning med 10 procent jämfört året innan. Nästan hälften stod svenska fritidsresenärer för och en tredjedel var utländska turister.

Som handelsvara blir turismen allt viktigare i Sverige. Medan den totala turistkonsumtionen har ökat med 68 procent mellan 1995 och 2005 har de utländska turisternas konsumtion, det vill säga exporten, ökat med 120 procent. Men fortfarande konsumerar svenska turister mer i utlandet än vad våra utländska besökare konsumerar i Sverige.

Källa: ekonomifakta.se

SV: Turism - en viktig handelsvara 02 mar 2008 17:09 #16525

Då jag bodde i en skärgårdskommun kom jag med konkreta förslag, det  är 20 år sedan och inte särskilt mycket har hänt, men så fungerar det i Sverige. Med en ny regering kanske det blir bättring. 
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Turism - en viktig handelsvara 23 mar 2008 12:07 #17053

En ska som fanns med på min lista var en husbåtssamhälle. enl. en USA-modell (San F.). Detta börjar nu accepteras runt om i Stockholm med omgivningar coh det är kanske de som överlever när vattnet stiger. Man har tänkt på detta på vissa håll bl.annat i Holland där man bygger dessa hus med pålar med ringar som kan höja husen vid högt vattenstånd men ändå stå kvar.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Turism - en viktig handelsvara 29 apr 2008 18:11 #17910

Lettland/Riga/Jurmala är något att satsa på som närturism samt omvänt från Lettland/Riga till Stockholm med olika utflykter.. Jurmala blir det nya sandparadiset med promenad tills solen går ner i havet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Moderatorer: Patrik Nilsson

Välj kommun från listan