Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Starta eget mikrolån

Starta eget mikrolån 16 mar 2010 07:26 #31957

EU-kommissionen vill satsa 100 miljoner euro på mikrolån för att stimulera egenföretagandet bland arbetslösa.

När ekonomer talar om mikrolån, menar de oftast mycket små lån som ska hjälpa människor i fattiga länder att starta eget. Men mitt i den värsta ekonomiska krisen på årtionden har mikrolån blivit intressanta även i rikare länder.

EU-kommissionen föreslår att det inrättas ett instrument för mikrokrediter English för människor som förlorat sina jobb. De ska erbjudas smålån så att de kan starta eget. Även existerande småföretag kan få lån för att expandera sin verksamhet. Förslaget presenterades först i det gemensamma åtagandet för sysselsättning English.

Lånen är skräddarsydda för företag med färre än 10 anställda, som utgör över 90 % av företagen i EU. Lånet kan uppgå till högst 25 000 euro per företag.

Unga människor som vill starta eget eller utveckla sitt företag ska få ekonomiskt stöd, hjälp med sina affärsplaner och kunna delta i mentorprogram.

Till följd av finanskrisen är det svårt att få lån och miljoner arbetstillfällen har försvunnit. Enligt prognoserna kommer minst 3,5 miljoner jobb att försvinna i EU i år.

”Vi vill erbjuda de arbetslösa en ny start genom tillgång till kredit så att de kan starta eget eller utveckla nya verksamheter”, sade sysselsättningskommissionär Vladimír Špidla. ”Och vi vill hjälpa småföretagen att utvecklas trots krisen.”

Cirka 100 miljoner euro av redan avsatta EU-pengar kommer att omfördelas till det nya instrumentet. Den budgeten väntas få loss 500 miljoner i krediter i samarbete med internationella finansinstitut som Europeiska investeringsbanken.

Om ministerrådet och Europaparlamentet godkännner förslaget, kan mikrolånen bli verklighet redan nästa år.

Mer om mikrolån för att starta eget

SV: Starta eget mikrolån 11 jun 2010 21:15 #33493

Det här är ett mycket bra ex. på att man gör något och modellen kommer väl från Afrika där det varit mycket bra enl. media.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Starta eget mikrolån 12 jun 2010 10:03 #33507

Jag tror med mycket på Mikrolån!

Vi har en grupp här där du och alla ni andra kan gå med och låna ut en liten slant: www.kiva.org/community/teams/view?team_id=8433
Riktigt skoj och hittils har alla pengar betalats tillbaka så det sköts jäkligt bra.

Det har dock varit lite dåligt med medlemmar som har anslutit sig. Jag tycker det borde vara fler som har råd med $25 :vissla
Moderatorer: Patrik Nilsson

Välj kommun från listan