Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Ökad trygghet för egenföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen

Ökad trygghet för egenföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen 01 jun 2010 13:43 #33338

Företagares sociala skyddsnät ska förbättras genom en utveckling av trygghetssystemen. Trygghetssystemen omfattar arbetslöshets-, sjuk- och föräldraförsäkringen. Förändringarna ska göra övergången mellan att vara anställd och starta eget företag enklare.

Socialförsäkringsutskottet har behandlat de delar av beslutet som handlar om sjuk- och föräldraförsäkringen. Förändringarna berör främst egenföretagare.

Förändringarna innebär i huvudsak:

 • Under de två första åren ska en nybliven företagare ha rätt till en sjukpenninggrundande inkomst, SGI, som minst motsvarar vad en anställd person skulle få för ett liknande arbete.

 • Egenföretagares sjuk- och föräldrapenning ska i fortsättningen inte begränsas till vad en anställd skulle ha fått i lön för ett liknande arbete. Ersättningen baseras på nettoinkomsten i företaget.

 • Egenföretagare ska kunna ta ut tillfällig föräldrapenning på villkor som mer liknar dem som gäller för anställda.

 • Karenstiden för sjukpenningen utökas från en till sju dagar för egenföretagare. Samtidigt sänks företagarnas egenavgift till sjukförsäkringen. Företagaren ska kunna välja en längre karenstid.

 • Alla arbetsgivare ska kunna få ersättning från Försäkringskassan för höga sjuklönekostnader. Ett högkostnadsskydd för de anställdas sjuklönekostnader införs därför. • Förslagen träder i kraft den 1 juli 2010.

  SV: Ökad trygghet för egenföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen 01 jun 2010 15:41 #33341

  Karenstiden för sjukpenningen utökas från en till sju dagar för egenföretagare. Samtidigt sänks företagarnas egenavgift till sjukförsäkringen. Företagaren ska kunna välja en längre karenstid.

  Det kallar inte jag en ÖKAD TRYGGHET utan en rejäl försämring. Och särskilt om dom kräver sjukintyg från dag 7 dvs första dagen man får sjukpenning.

  Hans

  SV: Ökad trygghet för egenföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen 11 jun 2010 20:59 #33490

  2001 var jag sjuk 7 dagar och 2002 6 dagar, det är bra att vara frisk när man är företagare, Man får betala en förfärlig massa pengar men har inte tid att vara sjuk och framför allt mer än en hel vecka. Man hade SGI redan tidigare, det var bara att gemene man inte kände till det och det var upp till 5 år, så vari består förbättringen där, Nada.
  Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
  Moderatorer: Patrik Nilsson

  Välj kommun från listan