Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Revisionsfrihet - många väljer bort revisorn enligt ny rapport

Revisionsfrihet - många väljer bort revisorn enligt ny rapport 27 okt 2011 12:27 #41622

Sedan revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades i november 2010 har nu drygt 34 000 bolag valt bort revisorn, enligt en rapport från branschorganisationen Företagarna.

Under senare tid har det även kommit fram flera rapporter som visar en kraftig ökning av antalet nya företag och särskilt gäller det nya aktiebolag. Kombinationen av halverat krav på aktiekapital till 50 000 kr och frivillig revision är två viktiga förklaringar till den utvecklingen.

Revisorstvånget har tagits bort för bolag med högst 3 anställda, högst 3 miljoner kronor i omsättning och högst 1,5 miljoner kronor i balansomslutning. Bolagen måste hålla sig inom minst två av gränserna för att kunna välja bort revisorn.

De allra flesta som valt bort revision, 63 %, finns i de tre storstadslänen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne. I fem län har minst hälften av alla nybildade aktiebolag2 valt bort revisor. Det gäller Dalarnas, Gotlands, Västerbottens, Stockholms och Västernorrlands län. Gotland toppar listan, där 56 % av de nybildade bolagen valt att avstå revision. Minst genomslag har reformen haft i Blekinge och Norrbotten där knappt var tredje (32 %) nybildat aktiebolag under perioden har valt att avstå revision.

Hela rapporten kan du läsa här

Re: Revisionsfrihet - många väljer bort revisorn enligt ny rapport 31 okt 2011 04:39 #41651

Moderatorer: Patrik Nilsson

Välj kommun från listan