Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Företagsklimatet i landets kommuner 2012

Företagsklimatet i landets kommuner 2012 23 apr 2012 08:23 #43731

Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Årets raket är Surahammar. Solna toppar åter listan med Trosa som ny tvåa. Rankingen baseras främst på företagarnas betyg på hemkommunen men också på statistiska faktorer.

På sajten foretagsklimat.se kan du läsa mer.

Här kan du se hela listan (PDF).

Årets ranking bygger på enkätsvar från drygt 38 000 företagare genomförd under perioden september till och med december 2011 av Demoskop på Svenskt Näringslivs uppdrag. Enkäten skickades till 200 företagare per kommun i kommuner med färre än 1.200 arbetsställen och färre än 50.000 invånare, till 400 företagare per kommun i kommuner med fler än 1.200 arbetsställen eller 50.000 invånare, till 600 företagare i Malmö och Göteborg samt till 1200 företagare i Stockholm. Svarsfrekvensen var 55 procent.

Resultaten redovisas för samtliga 290 kommuner på den öppna faktasajten www.foretagsklimat.se.

Rankingfaktorer
Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Den tyngst vägande delen i rankingen är företagens uppfattning om ”Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen”. Den frågan utgör en tredjedel av rankingen. De frågor som var och en utgör 1/18 av rankingen är: Service till företagen, Tillämpning av lagar och regler, Konkurrens från kommunens verksamheter samt Tillgång på arbetskraft med relevant kompetens. Fem delfrågor om attityder utgör tillsammans 1/18 och två infrastrukturfrågor utgör ytterligare 1/18.

I rankingen vägs också strukturella förutsättningar för företagande i respektive kommun in. Vi har valt ut sex statistiska faktorer från Statistiska Centralbyrån, SCB och UC AB. Varje statistisk faktor ges också en artondels vikt i rankingen.

• Marknadsförsörjning 2011 – visar hur stor andel av hushållens inkomster som kommer från ”frivilliga marknadsaktiviteter” – i huvudsak löneinkomster från privata företag.

• Kommunalskatt 2012

• Entreprenader 2010 – visar hur stor del av kommunens totala verksamhet som är utlagd på entreprenad i privat drift.

• Andel i arbete 2010 – visar andelen invånare som förvärvsarbetar

• Företagande 2011 – visar andelen privata arbetsgivare (företag med minst en anställd) per 1 000 invånare.

• Nyföretagsamhet 2011 – visar andelen nyföretagsamma per 1 000 invånare i kommunen som under det senaste året tillkommit gruppen företagsamma. En företagsam person har ansvar för utvecklingen av ett företag, dvs. innehar f-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag

Källa: Svenskt näringsliv
Moderatorer: Patrik Nilsson

Välj kommun från listan