av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1217 artiklar

 

I det svenska näringslivet finns ungefär en miljon företag1. 99,44 % av dessa är småföretag2. Medelstora- och stora företag utgör således bara en marginell del av Sveriges företag. Småföretagen har dessutom närmare hälften av Sveriges anställda inom den privata sektorn och genererar ungefär 40 % av Sveriges BNP3.

Näringslivspolitiken spelar idag en allt för liten roll, anser vi på Företagande.se. Den debatteras sällan och förslagen för att förenkla för Sveriges företag duggar inte tätt.

Det finns dock en del bra förslag, en del kända och en del helt nya. Vi har intervjuat samtliga partier, granskat deras motioner och frågat vad de ämnar göra. Varje vecka publicerar vi en ny intervju med en inledande sammanfattning så du som läsare lätt ska få en överblick. När samtliga partier fått säga sitt, upprättar vi en jury med särskilt utvalda personer för att neutralt poängsätta partiernas förslag utifrån de aspekter som positivt gynnar företagen.

Här är omröstningen (startades 23/2)

 

[sexypolling id="1"]

Se samtliga partiers förslag

Centerpartiets förslag

Kristdemokraternas förslag

Vänsterpartiets förslag

Sverigedemokraternas förslag

Moderaternas förslag

Liberalernas förslag

Miljöpartiets förslag

Socialdemokraternas förslag

Mer fakta om det svenska näringslivet

Jämfört med andra länder startas det förhållandevis få företag i Sverige – vi ligger nästan sist bland EU-länderna4. Attityden till nyföretagande är dock mycket mer positiv. Andelen av befolkningen i åldern 18-70 år som helst vill vara företagare har ökat från 27 % år 2004 till 32 % år 20125.

 

Intressant att nämna är att kvinnors företagande ökar6 och företagare med utländsk bakgrund är oftast mer positiva till att låta företag växa och anställa personal än företagare med svensk bakgrund. I Sverige drivs 16 % av företagen av personer som har utländsk bakgrund7.

Men vad krävs för att företagandet skall öka i Sverige?

Enligt organisationen Svenskt Näringsliv är det höga skattetrycket, en snårig arbetsmarknad samt svårigheter att få riskkapital några av de orsakerna till att Sverige har färre företagare än övriga EU8.

I Tillväxtverkets enkäter har företagarna själva nämnt att hård konkurrens är ett stort tillväxthinder, likaså lagar/myndighetsregler och tillgång till lämplig arbetskraft. Faktorer som kapitalförsörjning och infrastruktur utgör i genomsnitt inte lika stora tillväxthinder. Bland företagare med utländsk bakgrund är det dock 21 procent som anser att tillgång till lån och krediter utgör ett stort hinder för tillväxt9.

Vad tror du själv är ett stort hinder för tillväxt och nyföretagande i Sverige? Kommentera nedan och håll utkik efter kommande intervjuer där vi granskar riksdagspartierna.

Håll utkik efter partiernas intervjuer som publiceras veckovis - i slutet av februari startar vi en omröstning.

Taggar:

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 3 år sedan
SKV är problemet, man diskriminerar kvinnliga utlänska företagare men detta upptäcks först efter ett par år när man väl startat sitt företag, man drar sig inte heller att stänga av företagare som är barnledig. mao grovt myndighetsmissbruk. Går det inte på traditionellt sätt drar man sig inte för bedrägeri och urkundsförfalskning då man inte har något myndighetsansvar och vet att instanserna över nästan blint följer SKV besulut. HF följer till 99% unerrättens beslut och godkänner bluffen från SKV. De flesta företare har i det läget lagt av eller flyttat utomlands eller gått i konkkurs. Alla instansers ledarmöter väljs med majoritet av riksdagsbeslut och nu är det socialister och kommunister som "älskar företag" eller i alla fall allt man kan suga ut dessa.

Lars Arenander
Abi Design
Start av företag och ekonomistyrning samt redakör och utgivare av mina böcker KVINNA I STRID och WOMAN IN BATTLE