Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: Vad saknar du som arbetsgivare?

Vad saknar du som arbetsgivare? 06 dec 2007 06:37 #14830

En del av oss är arbetsgivare, andra inte... PÅ AMS som är det enda stället jag hittat som är gratis så kan man söka efter personal. Men vad skulle du som potentiell arbetsgivare vilja att ams hade som de inte har i form av att finna arbetssökande? Jag håller på att sammanställa ett dokument. Tips idéer råd?
Niklas Gerholm

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 06 dec 2007 18:49 #14840

Många arbetgivare använder sig av vanliga annonser i tidningar istället.
Mest i tron på att man få ett bättre urval av sökande.
Ams klinga fortfarande falskt i många företagares öron.
Ungefär så..
Hälsningar Stefan
Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 06 dec 2007 19:19 #14841

Ett problem som inte får underskattas med både annonser och AMS platsbank är att det helt enkelt kan vara för effektivt - det är så många som ser dem och söker jobben att rekryteringsprocessen blir ohållbar.

Vet själv om flera exempel på mindre företag som sökt personal och fått så många ansökningar att arbetsbelastningen på den ansvarige blev överväldigande.

På sätt och vis ett angenämt problem eftersom man kan få precis den kompetens man behöver, å andra gör det att många företag drar sig för att annonsera ut sina jobb - man söker hellre i sitt kontaktnät.

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 06 dec 2007 20:07 #14846

TID!
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 07:15 #14856

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!

Personligen känns det som att AMS inte är på "min sida" Dom vill få ut så många som möjligt i arbetslivet och jag får känslan ibland att dom inte bryr sig ett smack om mig som företagare bara handläggaren fyller sin kvot.  :trost

Lite av en inbyggd intressekonflikt med andra ord.

Handläggare som förstår problematiken och risken med att anställa i småföretag saknar jag. Även om man kan få stöd i olika former om man anställer så tar det ändå MASSOR av tid att rekrytera därför skulle jag gärna se att dom använder sig av omfattande personlighetstester på de arbetssökande.

MVH

R

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 08:37 #14862

Jag hade just ett samtal med skv med samma attityd, att bara man svarat  så hade man gjort sin plikt och hade bråttom med nästa (kaffepaus) ärende. Detta utan att titta på grundläggande faktorer varför man svarar som man gör. Jag bad vederbörande att återkomma till mig med en verklig beskrivning och ska ha svar på måndag. Mycket tid går åt till myndigheter som finns endast för sin egen skull och ams kanske också är en sådan. Grrrrr Grrrrr Grrrrr rtfm.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 09:09 #14864

Mycket intressanta åsikter... Keep em comming!
Niklas Gerholm

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 11:17 #14867

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720
3 gånger har vi använt AMS för rekrytering och ingen gång ännu har det blivit som vi velat. Det ligger nog mycket i det att de i första hand vill få ut långtidsaretslösa istället för att hitta rätt person för mig.

Första gången gällde det en kontoristtjänst/bokföringsassistent till ett klientföretag. Vi bad arbetsförmedlingen att plocka fram 4 namn vi kunde välja mellan för att slippa sätta in en öppen ansökan och bli nerringda med ansökningar. 2 namn lyckades de få fram, en valde vi, men när det då kom till kritan så orkade denna "nog inte arbeta just nu". alternativ två kunde visserligen börja när vi ville men skulle sedan ha 5 veckors semester direkt efter det, jobba tre veckor och sedan ta ut två månaders föräldrapeng. Behöver kanske inte nämna att jobbet inte gick till henne heller utan att vi istället fick vaska runt i kontaktnätet hos bekantas bekanta innan vi fick fram en tjej.

Andra gången var det till oss själva vi sökte en person. Det var klart uttalat att personen inte behövde ha mer än precis grundläggande kunskaper om bokföring (typ skilja på debet och kredit) utan att vi tog på oss ett stort utbildningansvar om det var rätt person. Efter 2 månader fick vi ett antal namn att välja bland men ingen av dem var ens i närheten av vad vi kune tänka oss. Visserligen hade alla varit arbetslösa över ett år så vi kunde få bidrag för dem men det var inte det vi var intresserade av utan en person som kunde arbeta, just det verkar liksom aldrig gå hem hos arbetsförmedlingen. Det spelar liksom ingen roll hur stora bidrag jag får för en anställd om han är så bullerkänslig att han inte ens kan sitta på ett kontor 5 trappor upp i ett hus utan att bli sjuk av bullret från bilarna.

Just nu säker vi åter folk för en klients räkning men denna gång med en öppen annons. Först gör vi ett utkast, handläggaren skriver om och skickar över för godkännande innan annonsen införs. Vi poängterar att han plockat bort två vitala krav på personen, B-körkort och perfekt svenska i tal och skrift och att de kraven måste vara med. Körtkortskravet var väl OK men däremot fick vi inte ställa svenska som krav. När vi poängterar att vi skrivit att bolaget önskar en etnisk och kulturell mångfald och därför vill ha svensktalande så fattar de noll och intet. OK, tillslut så förstod hon och ändrade enligt önskemålen men nu när annonsen kom ut så har de naturligtvis inte tagit med svenska ändå.

Vad jag saknar är alltså kort ock gått en förståelse för att varje bolags önskan är viktig för dem och att kunden (vi alltså) har rätt att ställa vilka krav vi vill utan att de ska tycka och tro så mycket.

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 11:38 #14868

Redkon jag förstår dig fullt ut. För mig blir det inget besked på måndag, Regerignsrätten flyttar nämligen idag och i bästa fall får jag besked senare under veckan men man kan inte kopiera den sida som det gäller utan sänder hela handlingen till skv. som hitentills inte begripit att ett ärende har en helt annan grund trots skrivelse. Grrrrr :(.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 13:00 #14870

RedKon

ÄR DET HÄR SANT??????!!!!!!

jag har varit arbetslös lääänge och kan berätta ett gäng historier från andra sidan bänken. Jag ksulle fan direkt börjart jobba för er och läst in mig på bokföringens grunder på två veckor. jag hade KÖPT boken och är gryyyym på svenska (slarvar dock då jag skriver påi-net).

Nåja. jag jobbar just nu i mitt egna företag. jag blev jävligt trött på att arbetsgivare inte ville ha mig trots att jag faktiskt har väldigt bra kvalifikationer. Det kanske bevisas i det företag jag bygger nu som jag hoppas kommer igång i vår.

DEt du berättar är fan skrämmande.
Niklas Gerholm

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 14:01 #14871

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!

Ledsen om jag hoppar in men...

Är du förvånad Niklas?

Den Svenska mentaliteten är att alla människor är offer och hela vår samhällsstruktur bygger på att "någon annan" Ska ordna ditt liv, pension, sjukvård, hälsa, jobb, relationer osv. Går något fel så ligger det i vår kultur att söka källan till felet i någon eller något annat än mig Mamma och Pappa ersätts av staten dagen man fyller 18.
Ser man på verkligheten på det viset så gör man folk till offer under sina förutsättningar och ett offer ser man ju som bekant ned på.
Kombinerar man detta med att alla företagare är Joakim Von Anka eller Krösus sork så blir ju inte förutsättningarna de bästa om man är ute efter att hitta en win - win situation  :vissla

Arbetstagaren är det synd om och arbetsgivaren är en rik typ som är skyldig samhället att ta hand om ett offer.

Flera av er här inne har säkert sökt folk via AMS och vet vad jag talar om. För er som inte provat kan jag berätta att minst 20 % inte ens kan använda rättstavningsprogrammet i Words när som söker ett jobb. Ytligare 20 % börjar sin ansökan med vad dom inte vill göra eller kan tänka sig. 10 % berättar öppet att dom "kan tänka sig att testa jobbet, men är egentligen inte intresserade av det" Kanske 5 % ringer och visar sitt intresse osv.

Kanske inte en vetenskaplig undersökning men det är min erfarenhet.  :o

Enligt min mening tar det mindre tid att köra in sin CV i Words än att åka och demonstrera mot sänkt A kassa men det förutsätter att man faktiskt vill ha ett jobb.  :nicka

Det jag försöker säga är att det är bättre att lägga ner arbetsförmedlingen och låta privata aktörer ta över. Dom förstår ju förhoppningsvis vad det krävs för att driva ett företag lite bättre än en handläggare på AMS som är anställd för att dölja arbetslöshet.

Ett underbart exempel är blatteförmedlingen (www.blatteformedlingen.se) När man lurar i folk att staten ska ta hand om dom och staten inte levererar så dyker det alltid upp någon underbar entreprenör och "ordnar biffen"  :bravo Pinsamt att det ska behövas bara  :OMG

MVH

R

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 14:17 #14872

Ja jag är förvånad då jag inte stått på "er" sida i alla fall inte än. Men det är väldigt matnyttig information du kommer med. Tack! Det är bedrövligt att se hur ams inte ens fungerar för er.
Niklas Gerholm

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 14:27 #14873

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!

I "verkligheten" finns bara en sida eftersom ingen kan jobba för ett företag som inte finns och ingen kan driva ett företag utan duktiga medarbetare. Vi förlorar alla på situationen.

Försök få AMS att förstå det  :roll:

MVH

R

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 14:50 #14877

Skv har hellre sett att man inte gör något än ger sig. Detta av helt naturliga skäl. SKV är under hård press om minskning av personal och datoriseringen som jag varnat för för med sig att de få som finns kvar avslår allt, allt allt. Man kan inte ge sig på de stora företagen för det har man inte kompetens till så det blir de små företagen som får stryka på foten och ev. duktiga medarbetare flyr så fort man får en möjlighet. Jag  har information som sträcker sig så långt tillbaka som i början på 90-talet. även om jag inte tidigare gått  ut med detta
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 07 dec 2007 17:34 #14883

 • DEJI
 • DEJI's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 457
 • Tack mottaget: 1

Ett problem som inte får underskattas med både annonser och AMS platsbank är att det helt enkelt kan vara för effektivt - det är så många som ser dem och söker jobben att rekryteringsprocessen blir ohållbar.

Vet själv om flera exempel på mindre företag som sökt personal och fått så många ansökningar att arbetsbelastningen på den ansvarige blev överväldigande.

På sätt och vis ett angenämt problem eftersom man kan få precis den kompetens man behöver, å andra gör det att många företag drar sig för att annonsera ut sina jobb - man söker hellre i sitt kontaktnät.Hur många annonser ger verkligen bilden av den profil man söker? Ju otydligare man är desto fler irrelevanta svar får man.. Gör en tydlig profil av den du söker och beskriv detta i en tydlig annons.
Skriv upp de verkliga krav du faktiskt ställer på kandidaterna och räkna med ett begränsat antal ansökningar, men hellre det än massor av lycksökare och andra drömmare..

Du har ett behov just nu av en specifik kompetens, denna kompetens skall framgå direkt i annonsen.. Då får du också riktade ansökningar som direkt passar till tjänsten. Låt helt enkelt annonsen göra första sorteringen.

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 08 dec 2007 09:47 #14892


Hur många annonser ger verkligen bilden av den profil man söker? Ju otydligare man är desto fler irrelevanta svar får man.. Gör en tydlig profil av den du söker och beskriv detta i en tydlig annons.
Skriv upp de verkliga krav du faktiskt ställer på kandidaterna och räkna med ett begränsat antal ansökningar, men hellre det än massor av lycksökare och andra drömmare..

Du har ett behov just nu av en specifik kompetens, denna kompetens skall framgå direkt i annonsen.. Då får du också riktade ansökningar som direkt passar till tjänsten. Låt helt enkelt annonsen göra första sorteringen.


Delvis har du rätt. Det finns alldeles för många annonser som bara innehåller floskelformuleringar som "hålla många bollar i luften samtidigt" och kunna arbeta "självständigt i grupp".

Men det är inte riktigt så lätt som du skriver, att om man bara har en bra formulerad annons med tydliga krav så löser sig problemen.

Dels så finns nojan om att ansökningar räknas i kvantitet istället för kvalitet (och där den borgerliga regeringen förvärrat det hela) - arbetslösa skall söka si och så många jobb i månaden enligt arbetsförmedlaren och då bortser den sökanden från att man kanske inte riktigt når upp till alla kraven i annonsen.

Dels så finns det en massa jobb där kraven, även om de är väldigt specificerade, ändå inkluderar stora grupper av människor.

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 08 dec 2007 12:08 #14893

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720


Hur många annonser ger verkligen bilden av den profil man söker? Ju otydligare man är desto fler irrelevanta svar får man.. Gör en tydlig profil av den du söker och beskriv detta i en tydlig annons.
Skriv upp de verkliga krav du faktiskt ställer på kandidaterna och räkna med ett begränsat antal ansökningar, men hellre det än massor av lycksökare och andra drömmare..

Du har ett behov just nu av en specifik kompetens, denna kompetens skall framgå direkt i annonsen.. Då får du också riktade ansökningar som direkt passar till tjänsten. Låt helt enkelt annonsen göra första sorteringen.
Men ett problem jag pekade på som just vi råkat på är att AMS ändrar formuleringen i annonsen. Just nu söker vi

1-3 xxx (specificeradt yrke) för omgående anställning. Sökande skall ha yrkesbevis och minst 3 års dokumenterad vana av självständigt arbete. Då du kommer att arbeta mycket självständigt från egen bil kräver vi minst B-körkort och att du kommunicerar obehindrat i svenska både i tal och skrift.

När annonsen nu ligger ute har den ändrats till:

Söker ett antal med erfarenhet från yrket. Arbetet är självständigt och kräver B-körkort.

Rätt stora skillnader mellan kraven vi har alltså och de krav vi får lov att ställa. 

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 08 dec 2007 14:12 #14894

 • DEJI
 • DEJI's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 457
 • Tack mottaget: 1
Wooster: Nej, annonsen gör väl inte hela jobbet själv, men den kan absolut begränsa mängden träffar om man säger så.

Redkon: Ja, det är ju så klart mycket märkligt att man gör så på det viset, men det är väl så som Wooster skriver att staten/AMS vill att så många som möjligt skall söka... Men jag undrar verkligen om de har rätt att göra så.. (?)
Tänk om foretagande.se går in och "anpassar" annonserna till höger så som ams gör?!! ;)


SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 08 dec 2007 14:31 #14896

Deji. Du ville nyss anpassa mitt inlägg  i en annan tråd så det skulle  passa i en smal ram.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Vad saknar du som arbetsgivare? 08 dec 2007 14:41 #14897

 • DEJI
 • DEJI's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 457
 • Tack mottaget: 1

Deji. Du ville nyss anpassa mitt inlägg  i en annan tråd så det skulle  passa i en smal ram.


Då får du nog läsa min åsikt ännu ett par gånger så kanske din trångsynthet släpper?

Jag har redan skrivit här i tråden om annonsering och därmed bidragit, vad har du bidragit med?

 • Sida:
 • 1
 • 2

Välj kommun från listan