Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: hemarbeteskostnader

hemarbeteskostnader 26 sep 2008 06:57 #20536

Idag är det ganska vanligt med arbete för företaget hemma men myndigheterna har inte hängt med i utvecklingen av avdrag utan man måste tyvärr allt som oftast processa för att få rätt och 95 % gör inte det. Jag själv tillhör inte dessa % och brukar få rätt. Detta är ett viktigt ämne för väldigt många, speciellt nystartade företag.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 07:27 #20539

Ja, min revisor satte mig in i reglerna i går, och det är ju inte klokt.

Jag bor i något som vi kan kalla en herrgård med en bit över 500m2 boyta. Jag tänkte använda en väl avgränsad del av huset, c:a 60m2, till att ha kontor och lager. För ett sådant rum, med värme och el, tänkte jag plocka ut 1000kr/månaden för att täcka kostnaderna för värme, el och slitage.

Men, det var revisorn inte alls säker på att det skulle fungera, utan han menade att jag får betala skatt på det som överstiger 4000kr/år i ersättning.

Är det någon som framgångsrikt fått skatteverket att komma på andra tankar?

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 07:41 #20541

Är inte i samma situation, men ett alternativ om det är praktiskt möjligt vore att äga fastigheten i ett bolag och hyra ut en del till dig som privatperson och en annan till företaget.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 08:23 #20542

Jo det är det jag menar, men det finns domar om annat sätt men gissa vad man får slåss ända in tilll sista myndighet för att kanske få rätt. Ju fler som påpekar detta vansinne desto snabbare kanske man får en ändring. När man överklagar så brukar argumentet var 4000:- avdraget och jag brukar skriva att då har man i bästa fall kommit in i hallen och kanske på toaletten. Tänk vad många företag som skulle kunna skapas med bara denna ändring. Men det är som att trampa i kvicksand, tyvärr. Man får vara glad om man klarar sig helskinnad från bakslag från myndigheterna. Därför är det för mig härligt med ett andningshål i Riga/lettland.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 08:30 #20544

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!Men, det var revisorn inte alls säker på att det skulle fungera, utan han menade att jag får betala skatt på det som överstiger 4000kr/år i ersättning.Kanske en annan sak men du lär ju ha massor av kostnader för att renovera upp stället och underhållade som du kan kvitta mot skatten  :vissla

MVH

R

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 08:50 #20546

Klart att det finns kryphål att använda, men att starta ett bolag till för att slippa några tusenlappar i skatt, är inte så lönsamt. Om om jag omsätter 10 millar med ett par millars vinst, men där är jag inte än. Och skatteverkets regler gör det svårt att komma dit.

Och visst kan något paket spik och en burk målarfärg hamna i företagets bokföring, men jag har lekt en gång tidigare med Skatteverket, och det slutade inte bra. (2,1 miljoner var jag visst skyldig tyckte de efter 2,5 års reviderande).  Jag tycker inte att man skall behöva dribbla och riskera hus och hem för att kunna göra något högst rimligt. Det är ju inga årslöner jag vill plocka ut som hyra direkt...

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 09:00 #20548

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Kryphål vet jag inte om det är. Man har ju en kostnad för att underhålla fastigheten.

Jag har lärt mig att det är enklast att hålla sig under radarn när det gäller skattevÄrket. Dom lever inte i samma verklighet som jag. Att möta dårskap med logik har aldrig fungerat och det tror jag inte kommer att ändra sig  :-X

MVH

R

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 15:20 #20550

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720


Men, det var revisorn inte alls säker på att det skulle fungera, utan han menade att jag får betala skatt på det som överstiger 4000kr/år i ersättning.Vet du vad, jag tycker du ska byta revisor, detta är grundläggande frågor som man inte behöver fundera så mycket över hur det fungerar.

Till att börja med något belopp om 4000 kan aldrig bli aktuellt för din del såvida det nu inte är så att du bor på "herrgården" men någon annan äger den på papper.

Om det är en enskild firma du har så är det schablonmässiga avdraget 2000 kr/år eftersom du då antagligen själv äger ditt hus. Varför? Ja, resonemanget är ju helt enkelt det att du inte fått någon merkostnad i boendet för att du startat företaget, du har bott i huset sedan tidigare och har alltså ingen merkostnad för ditt företag. Räntor gör du ju redan avdrag för under kapital och kan på så vis naturligtvis inte göra ytterligare avdrag för samma sak.
Om du nu bedriver verksamhetn i en klart avgränsad lokal i din fastighet så gäller istället en fördelning av kostnaderna för fastigheten. Hela huset är på 500kvm, du delar av 50 till fiman dvs 10%, alltså kan du som kostnad i företaget ta upp 10% av sådant som el, vatten, uppvärming osv och så naturligtvis alla kostnader som direkt beror på ditt företag som ex om du sätter upp ett larm för ditt lager.

Har du istället ett AB så är reglerna annorlunda. Bolaget är en person som betalar hyra till dig, hyresvärden. Liksom alla andra som hyr ut en bostad eller lokal ska då du som privatperson (hyresvärden) ta upp detta som en intäkt i kapital men ditt bolag har inga problem med att få kostnaden avdragsgill. Här är enda regeln att hyran måste vara marknadsmässig annars ses det som förtäckt lön.

Vad händer då när du själv sedan deklarerar för hyresintäkten.
Du har en hyresintäkt på 12.000 på årsbasis
Schalonavdrag              -4000
Sedan avdrag för dina kostnader för lokalen dvs el, värme, vatten osv, säg 3000 på ett år.
Din skattemässiga intäkt blir alltså 5000 på ett år som du beskattar i kapital med 30%. På dina uttagna 12.000 försvinner alltså 1500 kr i skatt och bolagets kostnad är 12000. Skulle du fått motsvarande summa i lön netto så hade det kostat bolaget ungefär 24000 och skatten inkl arbetgivaravgifter varit 12000.

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 17:30 #20552

Robaino, skv kommer inte att ändra på sig däremot är det mycket troligt att  man nu i länsrätten har en majoitet av ledarmöter med borgerlig förankring och kanske företagare som jag som ser det från insidan. När jag själv var nämndeman fick jag oftast inte majoritet för riktiga beslut och besvarade mig då så har ni fått någon som var emot beslutet överklaga. Det är en klar signal om detta.  Swetrot, Om du hade rätt så har du 3 instanser att överklaga till efter SKV.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: hemarbeteskostnader 26 sep 2008 20:23 #20553


Vet du vad, jag tycker du ska byta revisor, detta är grundläggande frågor som man inte behöver fundera så mycket över hur det fungerar.

Din skattemässiga intäkt blir alltså 5000 på ett år som du beskattar i kapital med 30%. På dina uttagna 12.000 försvinner alltså 1500 kr i skatt och bolagets kostnad är 12000. Skulle du fått motsvarande summa i lön netto så hade det kostat bolaget ungefär 24000 och skatten inkl arbetgivaravgifter varit 12000.


Tack för ett bra svar. Jag har AB och jag bor i kåken. Skall ta ett snack med revisorn.

Till Arenander: Jo, det går att överklaga, men dels tar det tid, dels är frågan hur rätt man får efter att man lagt ned all tid.

SV: hemarbeteskostnader 27 sep 2008 15:58 #20565

Swtrot, exakt detta är vad skv vill i sin strategi. Har du rätt så överklaga. Om alla gör det så måste man till slut ändra på dumhet vilket skulle gynna svensk ekonomi oerhört. Fler lägger av eller flyr detta land med bra idéer och kapital. Man behöver inte ta sig särskilt långt bort kanske du märkt i mina andra inlägg.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan