Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst?

Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 24 jun 2009 18:45 #26590

Jag vet. Väldigt bred och kanske svår fråga att svara på men vilka alternativ finns som är bra?

Aktier, fonder eller ska jag välja ett vanligt sparkonto eller finns det andra sätt? Jag är novis så alla tips är välkomna.

Det är dels till pensionen som jag ska spara men jag vill även lägga undan en summa varje månad till eventuellt husköp, bil och liknande. Jag kan låsa en del av pengarna men inte allt jag sparar.

Hur gör ni som pensionssparar och investerar eller bara sparar undan pengar?

Tack på förhand för alla trevliga och bra svar!  :)

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 24 jun 2009 19:43 #26591

Pengar som man vet skall användas inom kortare tid än fem år bör man alltid placera på säkra ställen, dvs statsobligationer, bankkonto eller liknande. Svängningarna på börsen kan vara stora, och avser man inte att aktivt förvalta sina pengar och hänga med varje dag så skall inte pengar som man snart behöver riskeras på några sådana investeringar.

Pensionen brukar dock ligga längre bort, och då är fonder eller att vara själv på börsen ett bra alternativ. Avkastningen brukar kunna bli högre över tiden, men nedgångarna kan vara mycket dramatiska och radera flera års uppgång. Det är lite av ett lotteri.

Tjurskallig som jag är, så investerar jag aldrig i fonder, utan jag "kan själv". Avskyr att se kritstrecksrandiga kostymer springa runt och utöva makt med mitt kapital som de dessutom tar betalt för att få förvalta.

Som egen företagare är det dock så att det är viktigt att se till att man lägger undan till pensionen. Det är ingen annan som gör det åt en. Det finns "specialare" där som försäkringsbolagen kan berätta mer om.

Man skall dock vara medveten om att pengar som man stoppat in i en pensionsförsäkring är mycket svåra att få ut (egentligen omöjligt) ifall man skulle vilja använda dem för att investera sitt företag.

Det är ytterligare ett skäl till att "kan-själv-metoden" många gånger är att föredra.

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 25 jun 2009 08:03 #26603

marginalen.se... ...alltid bra ränta.

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 11 aug 2009 16:59 #27449

Du redan fick ett bra råd från swetrot så det finns inte så mycket att lägga till. Diversificiering är nyckelord i långsiktigt sparande och man verkligen behöver detta för att behålla god nattsömn. Ju äldre blir du desto högre andel av likvida investeringar (peningmarknadsfonder, obligationsfonder etc) bör du ha i din portfölj. Ett par år inann du går i pension allt din sparande bör vara likvid.

Att spara i fonder är inte så dum idé, speciellt om dessa är pensionsfonder, då får man skatteavdrag för bellopet man sparar up till en viss gräns. Dessutom fond ger nödvändig diversifikation. Om du är egenföretagare kolla gärna regler för pensionssparande med din revisor. Om man inte har investeringerfarenhet bör man vara väldigt försiktigt att köpa enskilda aktier.
Redovisningsbyrå i Stockholm www.contus-accounting.se

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 11 aug 2009 17:26 #27453

Tack snälla för alla svar! Har pratat med banken och läst lite till så har fått lite mer koll.

Tack!  :)

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 11 aug 2009 20:26 #27458

HM aktier kan vara en bra aktie som bara på ett par månader stigit 20% bankaktier är en annan som kommer attt stiga mycket. På längre sikt företag som Ratos och Castellum man  har företagscentrum som ligger lågt men är ändå små svängningar. Eriksson och Telia är 2 andra med lågt värde nu. Man kan också köpa mindre fastigheter, just nu är det rea i baltikum kan jag läsa mig till och från Riga kommer det dagliga rapporter till mig.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 11 aug 2009 20:34 #27461

Nåja, nog för att HM verkar gå bra, men de senaste 3 månaderna ligger de "bara" plus 8,9%. Senaste veckan -2,26% och sedan ungefär andra kvartalet 2007 har kursen gått ner men är nu nästan uppe på samma nivå igen.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 11 aug 2009 21:15 #27462

Jämför vi med 2007 och tidigare så blir resultatet inte särskilt bra överhuvudtaget med den värsta nedgången utan krasch, men det drabbade även fonder. Familjen hade båda. Fonderna gick ner långsammare. Jag utgick från dagens läge med HM uppgång från 350 till 420. SEB  sålde ut aktier för 10:- och i förgår låg de i 50:- men det var nyemission  inom årets slut skulle jag tro strax under hundra kr st. HM-aktien är väl den som har återhämtat sig allra bäst En sparbanksaktie låg på över 200 innan baltikumäventyret för att nu ligga runt 70:- så visst har det svängt, precis som affärer och livet. Hade man ett gammalt dollarlån som var taget för en 5-6 år sedan och återbetalade det i somras så var det 40 % lägre. Så ett lån på 1 million betalade tillbaka med 600.000. så där fick man betalt för att låna pengar så allt är inte nattsvart.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 12 aug 2009 04:00 #27463

Tajming är grundordet i alla affärer.

Köpte man aktier eller en indexfond för prick 10 år sedan fick man vara med om tidernas lyft när IT-bubblan växte fram, för att därefter vara med om flera års nedgång, följt av stabila uppgång flera år i följd, och så en snabb krasch igen. Sedan har börsen de senaste 10 månaderna stigit med 40%, vilket gör att man värdemässigt ligger kvar på samma nivå som man köpte.

Naturligtvis ökar möjligheten till en bra affär om man kan hitta de djupa dalarna i börsutvecklingen, men någon säker väg till bra avkastning och gott pensionärsliv är det inte.

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 12 aug 2009 05:26 #27465

Visst är de så swetrot, och den största chansningen är pensionen man betalar in hela llivet för att dö dagen efter det man fyllt 65. För säkerhets skull tog jag ut min redan vid 61 vilket man kan göra och skämseln att man får mindre vid 65 biter inte på mig. Ekonomiskt är det lätt och ränkna ut den dag jag verkligen förlorar på det, om man fortfarande lever då.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 12 aug 2009 06:22 #27467

  • Robaino
  • Robaino's Avatar
  • OFFLINE
  • Jag postar några inlägg till..
  • Inlägg: 638
  • Tack mottaget: 3
Hej!

Har du inte fixat till ditt boende än så verkar det helt galet att pensionsspara. Du lånar in pengar till banken och låser dom, när du ska köpa ditt boende lånar du pengar av samma bank till en betydligt högre ränta än vad dom ger dig  rtfm

MVH

R


SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 02 sep 2009 07:10 #27884

Det här är ju nåt som "vanliga människor" inte kan. Pensionsspara???? Idioti. Det finsn investeringar med avsevärt bättre ränta än pensionsspar men då behöver du ha en del kapital ca 100k. Har du redan pensionssparat i något annat än traditionellt sparande kan du ju ta ut det du sparat och ominvestera det.

GÅ ALDRIG TILL BANK! Gå till en privat investeringsrådgivare. jag jobbade som kundbokare ett tag på ett sånt ställe och gjorde stora förflyttningar från bank till bättre placeringar. Det här är inte något som de flesta kan eller vet. De vet knappt skillnaden mellan aktiespar och en kapitalförsäkring.

Ergo: Du kan tjäna en massa pengar om nån guidear dig rätt. Att du själv klarar det är 0 chans. Inte med bästa utdelning. Vad vet du sopförbränningsstationera i Ukraina, Nordpol och amerikanska livförsäkringar? Just det. Ingenting. Och DÄR finns pengar till hög eller låg risk. men marknaden är så mycket större än det banken säger. Och där kan man göra bra affärer.

Varför gör inte folk det då? Tja satte du in dina sparpengar på Kauphting 2007? (DVS innan krisen). Nej. Varför? För att du inte visste vilka de var och / eller inte vågade gå till något nytt för våra banker är ju så trygga och säkra och snälla. Fel, fel, fel på alla punkter. Därför går man inte till nåt annart. Man är rädd och vill känna sig trygg. Helt okej. Men då missar du ca 90% av marknaden.

Gör inte et här själv. Boka tid hos en rådgivare. De tar oftast ignen avgift utan går på provision hos de de investerar hos. Det är mitt bästa råd.
Niklas Gerholm

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 02 sep 2009 10:11 #27896

Allvarligt talat Niklas, det är ju de kapitalförvaltarna som du pratar om som placerat människors slantar i Lehman Brothers obligationer, i strukturella AAA-papper som baserade sig på att fattiga jänkare skulle ha råd att betala lån med hög ränta på stora hus, eller som helt enkelt bara tagit pengarna och dragit (Madoff, Obol & Co).

På marknaden opererar dessutom en rad bluffmakare som får dig att köpa aktier i små bolag på udda aktielistor runt om i världen till helt vansinniga kurser. Jag har träffat en person som på fullaste allvar ville att jag skulle investera 1,5Mkr på optioner i "apelsinjuiceindex" på någon märklig råvarubörs i Holland.

Det finns all anledning att se upp med vad man gör. Därmed inte sagt att banken är det bästa alternativet.

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 02 sep 2009 12:36 #27904

Absolut finns det skojare. Därför får man göra en grundlig research men att bara gå till banken skulle jag aldrig göra.
Niklas Gerholm

SV: Hur sparar jag eller investerar mina pengar bäst? 13 nov 2009 18:16 #29274

Om intresse finns kan man med mig vara med om olika investeringar i Riga och eventuellt vid havet. Idag talar man om landet med elände med rätta ur sin egen synpunkt men definitivt inte med svensk framförhållning. Vad som gäller är fastigheter och mark, något med stigande värde nästan alltid vid rätt läge.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan