"Ingen ska behöva dö för att de mår dåligt"

När du upplever stress och psykisk ohälsa är det lätt att du tar till genvägar för att få kroppen att slappna av. Du kanske dricker alkohol eller tar en lugnande tablett för att kunna sova? Bägge gör att du direkt känner dig mer avslappnad. Det finns dock tre problem med detta beteende.

Det första problemet är att det bara hjälper för stunden. Så fort tabletten eller alkoholen försvinner ur kroppen så återkommer rädslan och oron, ofta nu ännu starkare. Alla former av undvikandebeteenden, flight-beteenden, förstärks om du fortsätter med dem. Det finns också en så kallad rebound-effekt eller rekyleffekt som det kallas på svenska av lugnande tabletter och alkohol. Det är det många som inte tänker på eller förstår. Det är för att kroppen uppfattar det som ett gift som du stoppar i dig och vad gör kroppen när den får i sig ett gift? Jo, den försöker med alla medel att motverka giftet vilket gör oron än värre när giftet lämnar kroppen och då är det lätt att ta en tablett till. Det finns dessutom en residualeffekt, en dagen-eftereffekt. Tabletten eller alkoholen sitter i längre än du tror vilket gör att du känner dig dålig dagen efter också. Då är det lätt att du tar en tablett till eller mer alkohol för att må lite mindre dåligt. Den onda spiralen är därmed etablerad.

”En persons problembeteende är inte problemet. Det är lösningen på ett problem som personen upplever”. Okänd

Det andra problemet med tabletter och alkohol är det som kallas för tillvänjning eller habituering. Mycket snart måste du öka dosen av ”flyktmedel” för att få samma lugnande effekt. Snart behöver du ta två glas vin eller två sömntabletter istället och därefter en hel flaska eller en kombination av insomningstabletter och sömntabletter. Du måste hela tiden öka dosen för att dina tankar ska tystna. Då ökar också problemen med rekyl- och residualeffekten ytterligare

Det tredje problemet, som de flesta inte känner till, är att all denna ”självmedicinering” för att få tyst på oron och rädslan också tar bort alla andra känslor såsom glädje och lust. Det dröjer inte länge förrän världen ter sig vara målad i grått och att alla färger försvinner. Det du älskade att göra är inte längre roligt, de människor du tycker om börjar också försvinna. Allt du bryr dig om är att få tyst och lugn i ditt huvud. Du skiter i allt och vill vara ensam. På sikt vill du bara dö.

Missa inte: 10 bra vanor för att få bättre mental hälsa

”Det är synd att man inte kan byta problem med varandra, för de flesta vet ju hur man löser andras problem”. -Okänd

Det är mycket tragiskt för alla runt den person som dövar oväsendet i huvudet med droger av olika slag. Att de tar sitt liv för att nå slutgiltig tystnad är inte obegripligt, snarare tvärtom. I biltrafiken dör det några hundra personer varje år och det satsas enorma resurser för att nå ”nollvisionen”, noll döda i trafiken. Jag skulle önska att vi hade samma nollvision för fler aspekter i livet, som till exempel psykisk ohälsa. Ingen ska behöva dö för att de mår dåligt.

Minnesregel: Alkohol, droger och alla andra ”flyktmedel” som är beroendeframkallande är inte problemet. De är lösningen (medicinen) på problemet som du upplever i dina tankar.

Jag avslutar med den vedertagna checklistan för att se om du eller någon du känner har ett pågående missbruk/beroende.

Checklista:

Definition av beroende exempelvis av alkohol (du kan byta ut alkohol mot andra beroendeframkallande saker såsom tabletter, datorspelande, poker, jobb, etc.):

  1. Ökad tolerans – dvs behöver dricka mer för att få samma effekt som första gångerna.
  2. Abstinens – känner ett sug efter alkohol.
  3. Dricker mer än det var tänkt från början.
  4. Önskan att minska bruket av alkohol och misslyckade försök att göra det.
  5. Lägger ned mycket tid på att skaffa och konsumera eller återhämta sig från alkohol.
  6. Prioriterar bort andra aktiviteter för att dricka alkohol.
  7. Fortsätter att dricka alkohol trots fysiska och psykiska besvär förvärras.

Har du markerat ja på tre eller fler är det definitionen av ett beroende. (DSM-IV)

Se även: Vill du leva 20 år längre? Ny forskning pekar på 8 vanor du bör följa


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.