Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Så får du enkelt fakturaskojarna att försvinna

Dela artikeln
torsdag, 19 januari 2017 8
Så får du enkelt fakturaskojarna att försvinna

Magnus NilselidFalska fakturor för varor och tjänster som aldrig beställts eller levererats har blivit ett gissel. Denna bluffbransch kostar svenska företagare 1,2 miljarder kronor om året enligt Svensk Handel. Småföretagare är extra utsatta eftersom de inte är insatta i juridik och mer lättskrämda än större företag. Men det finns ett lätt botemedel mot dessa skojare.

Många småföretagare i Sverige drabbas ständigt av fakturaskojarna, som ofta har kopplingar till kriminella nätverk. De skickar fakturor för varor och tjänster som aldrig har beställts eller levererats och skrämmer sedan småföretagare att betala. Paradoxalt nog använder dessa kriminella lagen som skrämseltaktik och skickar inkassokrav till företag som vägrar att betala de falska fakturorna. Många företagare blir rädda för processen och betalar motvilligt några tusenlappar för att slippa.

Se även: Fått en bluffaktura? Hur tar du dig ur situationen med lagen på din sida

Bestrid fakturan

Men det finns enkla sätt att slippa fakturaskojarna – utan att betala några pengar. Om man vet att man har rätt och inte har beställt något så är det bara att bestrida fakturan. ”Bestrida” är just nyckelordet. Om man bestridit en faktura så faller hela inkassoprocessen och tvisten avgörs så småningom i domstol (vilket fakturaskojarna aldrig har något intresse av).

I klartext: inkassobolagen kan bara driva in fordringar som inte bestrids.

Så snart en fordran bestrids blir inkassobolaget helt maktlöst och lämnar tillbaka ärendet till uppdragsgivaren, dvs de skojare som ställt ut den felaktiga fakturan. Ett inkassobolag får inte enligt lag fortsätta att driva in en fordran om den bestridits av fakturamottagaren.

Hur gör man då för att bestrida en faktura?

Det är väldigt enkelt:

1. Skriv med penna på fakturan: dagens datum, ”Jag bestrider denna faktura på grund av att… ”, signatur.

2. Posta eller faxa (ja, fax funkar faktiskt fortfarande) till det företag som skickat fakturan. Om du postar med snigelpost – scanna av eller ta kopia på fakturan, med bestridningstexten, innan du postar den.

Ring inte utställaren av fakturan. Det är svårt att bevisa i efterhand vad som sägs (om du överhuvudtaget får tag på rätt person). När du skriver ”Jag bestrider denna faktura på grund av att…” så ange kortast möjliga anledning t ex att ”vi har inte beställt någon vara/tjänst”. Skriv inte längre än så. Du behöver inte bevisa något i bestridandet – det är ett enkelt meddelande att du anser dig vara icke betalningsskyldig.

Efter att du bestridit fakturan behöver du inte göra något mer. Du har ryggen fri och kommer inte att bli betalningsskyldig. Om det kommer ytterligare krav på samma faktura från utställaren eller ett inkassobolag hänvisar du bara till ditt tidigare bestridande från detta datum och bifogar en kopia på ditt första bestridande.

Betala alltså aldrig en felaktig faktura bara för att slippa obehagliga inkassokrav! Bara bestrid den så slipper du hela inkassoprocessen.

Precis som spam existerar fakturaskojare bara för att verksamheten är lönsam, alltså för att några faktiskt betalar de falska fakturorna. Om alla småföretagare lärde sig det enkla tricket att bestrida fakturor så skulle hela denna bluffbransch snabbt bli olönsam, rasa ihop och försvinna. Låt oss alla hjälpas åt för att precis detta ska ske. Det skulle spara massor av pengar och tid åt oss småföretagare.

Magnus Nilselid
VD, SpeedLedger

Ämnen

Kommentarer

 • e.m.
  e.m. tisdag, 02 oktober 2012

  Det är dock faktafel i den här artikeln, så ta den med en nypa salt.

 • Lars-Erik Litsfeldt
  Lars-Erik Litsfeldt tisdag, 02 oktober 2012

  Kan man inte bara strunta i alltihop? Varför ska jag lägga ned tid och pengar på att posta ett brev? Det är ju inte jag som gjort något fel? Ignorera även inkassobolaget. Jag har fortfarande inte beställt något. Nästa steg, tingsrätten lär ju aldrig bli aktuellt. Det känns mycket märkligt om jag måste bestrida en felaktig faktura från någon som påstår att den levererat något. Kan jag i så fall påstå att jag tapetserat någons vardagsrum, skicka faktura och om den inte bestrids så har jag rätt till pengarna? Vore tacksam för synpunkter på mitt resonemang. Tror det är bättre att ignorera och sedan skicka en fet motfaktura om man måste lägga ned tid på att svara tingsrätten.

 • Kalle Balle
  Kalle Balle torsdag, 27 september 2012

  Så enkelt det är när man vet hur! :)
  Skulle aldrig betala något jag inte beställt men kan förstå att man inte orkar krabba om företaget går bra, man har mycket att göra och summan inte är mer än några tusen.

  Men jag håller med dig Magnus! Hjälps vi åt med detta och vägrar att betala så slipper vi de satans kräken snart :)

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan