Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Så förverkligar du författardrömmen

Dela artikeln
tisdag, 28 augusti 2012 1

Niklas ChristofferDrömmer du om att skriva en bok men har svårt att komma igång? Romanförfattaren Niclas Christoffer tipsar om skrivrutiner och hur du får din bok publicerad.

Niclas Christoffers Som Zlatan fast bättre släpptes i våras, och har skapat en uppmärksammad diskussion kring bokens ämne: ätstörningar bland killar.

- Boken är delvis baserad på mina egna erfarenheter med matmissbruk, men historien är helt och hållet fiktiv, säger Niclas.

Skrivandet är för Niclas ett långvarigt intresse, som tidigare tagit sig uttryck i hans  bakgrund inom skådespeleri och ståuppkomik. Idag jobbar han även som föreläsare, och skriver på framtida böcker.

- Jag håller stenhårt på min skrivrutin. Varje kväll stänger jag av mobilen, när jag vaknar sätter jag mig och skriver och sätter inte igång mobilen igen förrän vid lunch. De dagar då jag "fuskat" och exempelvis kollat min mail under skrivandet har det varit trögt att hitta tillbaka till inspirationen, berättar Niclas.

Att få Som Zlatan fast bättre publicerad var en oväntat lång och mödosam process.

- Jag fick nej från hur många förlag som helst innan Hoi plockade upp boken, berättar han. Jag skickade manuset till både stora och små förlag, skrev om och redigerade efter deras önskemål… Det gäller helt enkelt att inte ge upp och hoppas att rätt förlag för boken finns någonstans där ute.

- Många av de förlag som tackade nej gav mig dock feedback och konstruktiv kritik, vilket var väldigt hjälpsamt.

Hur har Som Zlatan fast bättre bidragit till att definiera ditt personliga varumärke?

- Eftersom boken fått så stort genomslag och mycket uppmärksamhet i media har den naturligtvis satt mig på kartan, så att säga. Jag får fler uppdrag och får göra mycket roliga saker. På gott och ont har jag blivit definierad som "han med ätstörningar", men ärligt talat gör det mig ingenting. Jag har inget emot att bjuda på mig själv! avslutar Niclas.

Tips för att lyckas med skrivandet:

1. Skapa en rutin för ditt skrivande. Sätt undan några timmar under dagen då det passar dig och använd dem effektivt. Stäng av distraherande teknikprodukter och liknande, och fokusera bara på att fantisera och skriva.

2. Redigera inte förrän i slutfasen - låt bara orden komma! Blockera inte dig själv genom att tänka för mycket på stavning och grammatik, det kan du ordna senare. Skriv i första hand för känslan!

3. Avsluta mitt i en händelse, kanske till och med mitt i en mening. Då längtar du tillbaka till nästa gång du får skriva, och har lättare att komma igång.

4. Blanda inte in för många olika åsikter i skrivprocessen. Be om du vill en person du verkligen litar på att läsa och kommentera din text, men i slutändan är det din egen röst som räknas.

5. När du är klar med ditt manus och det är dags att hitta ett förlag: fortsätt, fortsätt, fortsätt! Skicka boken till så många förlag som möjligt och ge inte upp.

Ämnen

Kommentarer

  • Björn Amby
    Björn Amby onsdag, 27 mars 2013

    Håller absolut med dig angående rutiner - superviktigt

Välj kommun från listan