Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Så minskar du risken för felrekrytering

Dela artikeln
onsdag, 21 maj 2014 1

NiclasWateEn rekrytering kan aldrig garanteras till 100 % eftersom både människor och situationer förändras. Rekrytering handlar om att göra en kvalificerad gissning utifrån fakta, för att förutse hur bra en kandidat kommer att passa för en tjänst. Använder du ett rekryteringsföretag har de i regel någon form av garanti och en rutin för att undvika felrekryteringar. Men om man vill hantera rekryteringen i egen regi bör man enligt Niclas Wate, vd för Roi Recruits, tänka på följande.

Ett grundligt förarbete är A och O

Felrekryteringar handlar ofta om att man hastat igenom förarbetet, vilket innebär att man internt inte fastlagt vilka kompetenser och egenskaper den nyanställde ska ha. Hur ska det bli rätt rekryterat om man internt inte kommit fram till vad det är som är rätt? 

Gör en tydlig beskrivning av vad det är den nyanställde ska göra

Skriv en tydlig kravprofil. Prata med teamet/chefer som den nya anställde ska arbeta med. Var noga med att precisera vad som är krav och vad som är önskemål. Hur ska personen vara? Hur kan den nyanställdes roll utvecklas i framtiden?

Noggrant förarbete ger bättre annons

Med ett välgjort förarbetet är det lättare att skriva en tydlig annons, med en klar skillnad på krav och meriterande kunskaper/erfarenheter. Ju tydligare man är desto fler relevanta och kvalificerande kandidater får du.

Kompetensen först och främst

Börja alltid med att titta på kompetensen och vad det är för erfarenhet kandidaterna har. Vänta med det personliga till steg två. Även om det är viktigt att kandidaten passar in i gänget, så kompenserar inte det för bristande kunskaper.

Ämnen

Kommentarer

  • Niclas
    Niclas tisdag, 03 juni 2014

    Bra tips Niclas. Även om jag anser att rekrytering är en så pass viktig del av ett företags kommande framgång att expertkompetenser måsta användas. Antingen i form av tester eller erfarna rekryteringskonsulter. Allra helst i kombination.

    Platsannonsen är inte bara ett sätt att attrahera kandidater utan också en möjlighet att visa omvärlden att det går bra för företaget och att de söker fler medarbetare.
    Jag skrev ett blogginlägg för ett tag sedan med [url="http://blogg.relationsfabriken.se/14-tips-dig-som-ska-platsannonsera/"]14 tips på hur du skriver en bra platsannons[/url].

Välj kommun från listan