Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Så nätverkar du säkrare på sociala medier

Dela artikeln
måndag, 20 januari 2014 1

jennifer lindJennifer Lind, egenföretagare och förtroendevald i Moderaterna har tagit ställning mot det vårdslösa nätverkandet som förekommer på bland annat sociala medier. 

- Att lägga till personer på sina vänlistor utan att fundera en extra gång gör det möjligt för människor att sprida kränkningar, säger hon.

Vikten att nätverka säkert på internet och sociala medier är på så vis hög menar Jennifer Lind. Är du inte försiktig riskerar du nämligen att bli ett offer av förstörelse eller att bidra till att dina egna vänner blir utsatta för kränkningar.

- Det förekommer identitetsstölder och kvinnoförnedrande bilder som sprids på nätet i syfte att skada – och vi låter det ske genom att inte tänka oss för, berättar hon.

Att nätverka säkert innebär med andra ord att tänka till innan en ny vän läggs till på din vänlista. Detta kan bland annat inkludera en granskning av personens profil och karaktär, men också att du interagerar med personen ifråga.

- Jag rekommenderar att du har samma standard på dina vänner på sociala medier som i verkliga livet, bli inte vän med någon utan att veta något om personen först, tipsar Jennifer.

Att lära känna sitt nätverk

När du ska studera personens profil kan det vara en god idé att besvara frågor om personens beteendemönster tror Jennifer. Hur ser profilen ut? Vilka bilder finns på profilen? Vilka statusuppdateringar lägger personen upp? Vilka personer interagerar personen med?

- Studera också profilens vänlista och deras profiler, tillägger hon.

Ett annat sätt att försäkra sig om att personen har rent mjöl i påsen kan vara att helt enkelt föra en konversation med individen ifråga för att försöka lista ut vad för typ av person det är. Fråga om syftet med vänförfrågan och vad personen gör.

- Ditt nätverk når på detta vis en högre kvalité; du är inte bara vän med en massa främlingar, utan du är också bekant med dem, förklarar Jennifer.

Ett nätverk med högre kvalité må ta mer tid att bygga upp men å andra sidan kan nackdelarna av att inkludera vem som helst i nätverket vara större menar hon.

- Du måste fråga dig vad du vill riskera. Vill du ha ett tryggt nätverk och växa långsamt men säkert, eller vill du klättra snabbt och riskera att bli någons slasktratt för hat och kränkningar? Kränkningar går att förebygga och det går att undvika dem, avslutar Jennifer.

Kommentarer

  • Catarina
    Catarina söndag, 02 februari 2014

    Håller helt med Jennifer.

    Framför allt är det på Facebook som problemet uppstår eftersom det är mycket lättare att bli av med fake profiler på Linkedin, Google Plus och Twitter.

    Har lagt märke till att många svenskar accepterar alla vänförfrågningar och däri ligger problemet. Har drygt 4 000 connections på Linkedin men hade haft minst 10 000 om jag sagt ja till alla. Vad som räknas är kvalitet, inte kvantitet.

Välj kommun från listan