Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar

Många drömmer om att jobba på ett startup-företag. Bilden av startups är ofta att där händer det mycket saker samtidigt och snabbt, att det finns möjlighet att växa med sina arbetsuppgifter och att företaget arbetar inom ett expansivt område. Ofta stämmer det väldigt bra och därför är det inte konstigt att många vill jobba på ett startup-företag.

 

Men hur ska du gå tillväga för att öka chanserna att få drömjobbet? Här tipsar vi om hur du kan anpassa ditt CV på ett sätt så att startup-bolagen blir intresserade av att anlita dig.

Startups är ofta krävande när de söker medarbetare. De är små och behöver inte så många anställda. Då kan de också vara väldigt noggranna med vilka de anställer. Därför ska du inte tro att det är någon lätt match att få jobbet. Men det är inte omöjligt, särskilt inte om du slipar på ditt CV!

Visa att du är en generalist

Som en del av ett litet team kommer du göra stor skillnad. I en stor organisation blir du lätt en droppe i havet som inte göra några större avtryck. På ett stort företag får du förmodligen dessutom en väldigt specialiserad roll.

Men på det lilla startup-företaget har du möjlighet att påverka. Det påverkar också vilken roll du kommer att få. På det lilla företaget behöver du förmodligen vara generalist. Du behöver kunna hugga in både här och där. Tänk på det när du skriver ditt CV. Lyft fram bredden i din erfarenhet och utbildning.

Lyft fram din entreprenörsanda

 

Du kommer jobba nära ledningen och du behöver ha en entreprenörsanda för att tillföra rätt energi. Det är det lilla teamet som utgör hela företaget och då behöver du vara med på noterna när det gäller att hitta nya kunder, expandera och utveckla företagets erbjudande.

Du kanske inte kan gå hem klockan fem på eftermiddagen varje dag. Ibland krävs det att du sitter kvar och levererar innan en viktig deadline. Försök få med även det perspektivet när du skriver ditt cv online.

Startups behöver slå sig in på en marknad och då krävs det medarbetare som verkligen presterar och som kan visa upp resultat. Visa upp i ditt CV att du har presterat på dina tidigare jobb. Kanske har du några försäljningssiffror eller andra fakta du kan presentera som talar till din fördel? För det gäller att sticka ut bland mängden - det är populärt att söka jobb hos startups.

Beskriv din passion

 

Passion är avgörande för att lyckas inom ett startup-bolag. Kanske har du något fritidsintresse du brinner för? Se då till att du låter det ta plats i ditt CV - minst lika mycket som dina utbildningar och tidigare jobb.

Beskriv varför du älskar din hobby och på vilket sätt den gör dig till en bättre människa. Startups behöver människor som brinner för det de ägnar sig åt - oavsett vad det är för något. Det spelar ingen roll om det är skidåkning eller frimärkssamlande.

Du behöver kunna hantera kaos

Att starta företag är ofta en kaotisk process. Det behöver du kunna hantera och det behöver synas i ditt CV att du är kapabel att klara av att hålla många bollar i luften samtidigt. Du behöver kunna hantera snabba vändningar och du behöver vara flexibel som person.

Beskriv hur du hanterat snabba förändringar i dina tidigare arbeten. Lyft fram dina positiva egenskaper som gör att du kan behålla lugnet mitt i stormen. Beskriv hur det fått positiva effekter på arbetsplatsen.

Leverera från dag 1

Startups har inte tid att lära upp dig under en lång tid. De behöver någon som kan leverera och prestera från första dagen. Därför behöver du vara specifik när du anger dina kompetenser och färdigheter.

Skriv inte bara “erfarenhet inom programmering”, utan ange vilka programmeringsspråk du behärskar, som exempelvis Java eller C++. Om du har publicerat något du skapat online kan du med fördel länka till det. Det kan handla om exempelvis kod på Github eller något mer kreativt på Behance.

Några avslutande ord

Du kommer inte kunna leverera allt som vi nämnt ovan. Det handlar inte om det. Snarare är det viktigt att förstå vad startups letar efter när de rekryterar. Om du har förstått det kommer du säkert kunna slipa på ditt CV så att du ökar chanserna att få nästa jobb som du söker på ett startup-bolag. Lycka till!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.