Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Skatta smart för julklappar till kunder och anställda

Dela artikeln
tisdag, 13 december 2016 0
Skatta smart för julklappar till kunder och anställda

När Visma Spcs frågar Sveriges småföretagare om de ger julklappar till sina anställda, svarade 60 procent ja. Majoriteten, 89 procent, spenderar upp till 450 kronor på julklappar per anställd. Det är ett klokt val om du som företagare vill slippa onödig skatt för dina julgåvor.

Julen är snart här med julstök och julklappar. En klar majoritet av Sveriges företagare ger julklappar till sina anställda, men alla känner inte till avdragsreglerna och bokföringen av julgåvor.

Så blir dina julgåvor skattefria

En julgåva blir skattefri om marknadsvärdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Här ingår inte eventuella fraktkostnader. Skulle du vilja ge bort en julklapp som överstiger det beloppet blir gåvan skattepliktig från första kronan, plus sociala avgifter. Samma regler gäller för julgåvor till styrelseledamöter som till anställda.

Tänk på att kontanter, check eller postväxel som julgåva aldrig är skattefri. Däremot kan ett presentkort vara skattefritt som julgåva, om det inte går att byta mot kontanter. Du kan få skatteavdrag för julgåva till en kund med högst 180 kronor inklusive moms. Julgåvan måste då överräckas till kunden i samband med en affärsförhandling för att räknas som skattefri.

Du får lov att skänka enklare reklam- eller representationsgåvor till kunder, men de blir endast avdragsgilla om marknadsvärdet landar på cirka 200 kronor och ges till ett större antal kunder. Avdraget blir även här inte större än 180 kronor inklusive moms.

En mer dyrbar gåva riskerar att bedömas som muta av Skatteverket.

Bokför julklappar till anställda på rätt sätt

Du har fyra anställda och vill ge dem varsin julklapp. Notan för julklapparna landar på 900 kronor inklusive moms. Eftersom marknadsvärdet för varje enskild julgåva understiger 450 kronor, blir gåvorna skattefria. Du bokför inköpet av julklapparna som 900 kronor på kredit, konto 1910, ”kassa” eller motsvarande.

Sedan bokför du beloppet för julklapparna minus momsen (900 kronor – 25% moms) som 720 kronor på debet, konto 7610, ”övrig personalkostnad”. Kvar blir 180 kronor i avdragsgill moms, som du bokför som debet, konto 2641, ”ingående moms”. Detta är ett sätt att bokföra julgåvor på.

Skatta rätt för julbord, julfest och ideella gåvor

Många företag som inte skänker julgåvor till sina anställda satsar i stället på julbord, julfester eller donationer till ideella organisationer. Enligt Visma Spcs undersökning uppger 27 procent av småföretagen att de ger julgåvor eller pengar till välgörande ändamål. 20 procent skänker 5001 kronor eller mer i gåvor till ideella organisationer.

Julbord och julfest för anställda betraktas som intern representation, vilket innebär att du som företagare får göra skatteavdrag med 90 kronor exklusive moms per person. Vissa företag vill även ha julbord för sina kunder. Då tillåter Skatteverket endast momsavdrag om julbordet sker i anslutning till en affärsförhandling. Avdraget uppgår även här till 90 kronor exklusive moms per person.

Begär dina anställda att du hellre skänker pengar till ideell verksamhet än att ge bort en julgåva? Då ska de anställda beskattas för gåvans marknadsvärde som för lön. I vissa fall kan de anställda få skattereduktion för sådana gåvor, om gåvan sker som om han eller hon själv har skänkt den. Om du som företagare tar initiativet till ideella julgåvor tillåter inte Skatteverket någon skattereduktion alls, vare sig för dig eller för dina anställda.

Välj kommun från listan