Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Första hjälpen kit med hjärtstartare ger trygghet

Dela artikeln
torsdag, 28 december 2017 0

Alla arbetsplatser behöver en eller flera lådor med viktiga saker som plåster och alkohol. Det spelar ingen roll om man jobbar på kontor eller på fabrik. Det är farligt att vara människa, men som väl är så går det mesta som händer på jobbet att ta hand om utan att ringa efter en ambulans. När det finns ett första hjälpen kit och även kunskap om hur detta ska användas så ökar tryggheten. Det går också att köpa eller hyra hjärtstatare, se priser hos exempelvis hjärtstartarspecialisten. Med tanke på att plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i vårt land så kan det vara klokt att ha den här typen av maskin lätt tillgänglig.

Kunskap är minst lika viktig som plåstren

Vet du var första hjälpen kitet finns på din arbetsplats? Om du svarade svävande på den frågan så ska du veta att du inte är ensam om detta. Många gånger så tänker man sig att det räcker bra med en låda med plåster och ögontvätt i något förråd i källaren.

Kanske har man till och med investerat i en hjärtstartare, men vad hjälper det om ingen kan hitta apparaten då den behövs omedelbart?

Varje företag bör se till att ge anställda utbildning i hur skador och plötslig sjukdom ska hanteras. Man måste till exempel veta hur man tvättar ett sår innan man plåstrar om det för att det här ska ge en fördel. På samma vis så är det verkligen en hjälp att alla anställda är medvetna om hur viktigt det är att hålla sig hemma då man är sjuk. I influensatider så kan det ställa till med stora problem om folk ser sig som hjältar då de kommer till jobbet med feber och diarré. Sjukdomen sprids snabbt och snart så är det bara några få kvar på plats vilket givetvis påverkar företagets kapacitet.

När alla vet vad som gäller så får man en tryggare arbetsplats. Allt som krävs är en enklare kurs där kunskap om enkel sårvård såväl som vad man gör om någon får hjärtstopp lärs ut. Med några praktiska övningar och lite skriftlig information som kan finnas vid varje arbetsstation så har man genast ökat både säkerhet och trivsel.

Ett företag där alla mår bra

Idag så råder det inga tvivel om att personal som mår bra bidrar till en lyckad verksamhet. Arbetsmiljölagen gör gällande att arbetsgivaren ska se till att alla anställda får företagshälsovård om de vill ha det och då det behövs. Det här är något som man måste anpassa till varje arbetsplats. En del verksamheter kan ju kräva ett större stöd än andra. Men gemensamt för varje arbetsplats är att man bör vara beredd på nödlägen. Det finns till och med företag som har förberett för längre strömavbrott med generator och som har tillgång till rent vatten och viss mat om anställda av någon anledning skulle bli fast på jobbet. Det här är kanske att ta i och för de flesta verksamheter så räcker det gott och väl med en välsorterad första hjälpen låda, hjärtstartare och så god information om hur man använder plåster, maskiner och andra redskap som är till för att göra akuta situationer lugna och trygga.

Veckans hetaste

 

Välj kommun från listan