av Rikard Hegelund
Rikard Hegelund
Founder på Workaround
1 foruminlägg
1 artiklar
De flesta som gått förbi caféerna på Birger Jarlsgatan de senaste åren har nog noterat raderna av människor med laptops som sitter försjunkna i arbete.

 

Något har hänt uppenbarligen hänt med våra arbetsvanor. Men varför har caféer, lounger och lobbys blivit så populära som arbetsplatser? Det finns naturligtvis inte ett entydigt svar på den frågan men jag tror att några av de viktigaste orsakerna är att modern teknik har minskat behovet av traditionellt kontor och att det finns gott om miljöer där många av oss faktiskt kan jobba effektivare än i den traditionella kontorsmiljön.

Vad gäller caféer och liknande platser så är nog de viktigaste drivkrafterna att det kostar lite och att man slipper bli störd. Man får därmed mer gjort om man ostört får sitta i en offentlig miljö med ett kontinuerligt, lågfrekvent sorl i bakgrunden.

Ytterligare en orsak är så klart att restiden till och från det kontor man normalt arbetar från för många av oss tar evigheter – tid som skulle kunnat användas till produktivt arbete för den som inte behöver något särskilt från kontoret.

Var är det då bäst att slinka in och arbeta gratis i Stockholm? Det beror förstås lite på vem man är. Här kommer mina tre bästa cafétips:

  • Snickarbacken på Snickarbacken 7 - mysigt café ett stenkast från Stureplan där man kan sitta relativt ostört och påtår ingår. Dock är mobiltäckningen lite sämre (men det finns WIFI)
  • Johan & Nyström@work på Hantverkargatan - Café med arbetsinriktning. Här kan man sitta och arbeta i en rolig miljö. Har även mötesrum i källaren till uthyrning för den som behöver en mer representativ miljö.
  • Espresso House på Birger Jarlsgatan vid Stureplan - livligt Café och fullt med laptoppande människor i mer eller mindre formella kläder. Även bra för informella möten.

 

Förutom caféer finns det även hotellobbies och offentliga byggnader som folk brukar använda för arbete, här kommer några ytterligare tips:

  • Clarion Hotell Amaranten: I foajén finns ett väldigt fint marmorbord som används som flexibla kontorsplatser med tillgång till el och wifi. Har man tur bjuder de också på kaffe
  • Hotell Scandic Central Station: Centralt läge med en hel sektion avdelad för arbetsplatser med tillgång till el och wifi. Det finns tillgång till bra kaffe.
  • Kulturhuset: En liten bortglömd pärla. Här finns flera olika platser där man kan sitta och arbeta, har man bara ett lånekort på stadsbiblioteket så ingår gratis uppkoppling. I biblioteket finns sköna äggstolar som man kan sitta avskärmad i – samtidigt som man har utblick över myllret på Sergels torg.

Som sagt, det här är bara exempel på platser jag upptäckt som funkar bra när man ändå har tid mellan möten och vill sitta ostört en stund med koncentrerat arbete. Jag upplever dock inte att det funkar särskilt bra att genomföra möten eller att överhuvudtaget samarbeta med andra i dessa miljöer. En sak som vi upptäcker när vi driver Workaround är att det egna kontoret är långt mer populärt än kontorsplatser i öppna landskap så fort det handlar om företag där mer än en person ska arbeta ihop - kanske just därför.

Kommentera gärna med kompletterande tips och åsikter!

Kolla in vår tjänst Workaround.se om du letar efter kontor eller kontorsplatser!

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.