av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1230 artiklar
Historiskt sett har världens spelbolag enbart fokuserat på fysiska sporter, men nu när esporten börjar komma mer och mer har flera spelsajter börjat betrakta denna nya marknad som något av en guldgruva. Men vad har egentligen föranlett denna optimism?

Betting på esport ökar explosionsartat

 

Betting på matcher i datorspel, eller esport som sporten kallas, kommer enligt branschexperter att generera betydande intäkter till spelbolagen under de kommande åren. Sporten i sig är redan en miljardindustri. Under 2015 genererade den globalt intäkter på närmare 2,8 miljarder kronor genom mediarättigheter, biljettförsäljning, reklam och försäljning av produkter. Denna siffra tros öka markant framöver.

I takt med att sporten fortsätter öka i popularitet, är det fullt logiskt att fokus nu skiftar till esport betting. År 2020 beräknas esportentusiaster världen över betta omkring 200 miljarder kronor, varav spelbolagen skulle generera intäkter på cirka 15,4 miljarder. Flera spelbolag märker redan idag att betting på esport blir allt mer populärt.

Esport bettingens utmaningar och uppsida

Den stora utmaningen som spelbolagen står inför vad gäller denna nya marknad, är att bredda underlaget för esport betting. I dagsläget är just de saker som gör sporten intressant för den nuvarande publiken det som kan göra den ointressant för en bredare publik. Trots dessa hinder är experter på området fortsatt optimistiska kring potentialen för betting på esport.

De ser ingen anledning till varför e-sport inte skulle bli en viktig del av spelbolagens portföljer. Turneringar i esport är spännande och tävlingsinriktade evenemang där det går undan i matcherna och där publiken bidrar till att skapa en speciell atmosfär, precis som på vilket traditionellt sportevenemang som helst.

Få tror att esport bettingen inte kommer öka

 

I en nyligen publicerad undersökning som nyligen gjordes, där de svarande tillfrågades om de trodde att esport bettingen skulle öka eller minska i aktivitet under de kommande 12 månaderna, svarade 19% att de trodde aktiviteten skulle öka med mer än 100%, 43% svarade att de spådde en ökad aktivitet med 51-100% och 38% svarade att de trodde på en under 50%-ig tillväxt av aktiviteten på marknaden. Det intressanta med denna undersökning är att inte en enda svarande trodde att esport bettingen skulle nå en platå eller minska i aktivitet under de kommande 12 månaderna.

Esport bettingens framtid

För bara några år sedan var esport bettingen väldigt begränsad. Vissa spelbolag har under några års tid tillhandahållit betting på esport, men det har tagit längre tid för de spelsajter som främst ägnar sig åt sportsbetting att få upp ögonen för esporten. På senare år har antalet spelsajter och tillgängliga marknader för esport betting ökat exponentiellt tillsammans med intresset för själva sporten. Idag råder det ingen brist på sajter där man kan betta på esport.

Det är förstås svårt att förutspå vilket spel som esport bettingen, och esporten som sport, kommer att fastna för framöver. Nya spel poppar ständigt upp, men endast ett mindre antal av dessa får fäste som en seriös esport. Overwatch är en av de senaste titlarna som har tagit sig över detta hinder. En sak är i alla fall säker: esporten är här för att stanna - både som sport och som bettingform!

Författad av www.ebets.se

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.