av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar

Radion är död brukar det sägas. Men snarare har den reinkarnerats i form av podcasts. Nu börjar allt fler också få upp ögonen för att använda det allt mer populära podcastformatet för att marknadsföra sitt företag. Om ditt företag inte redan gör detta antingen genom att driva en egen podcast eller genom att sponsra en branschrelevant podcast kan det vara hög tid på att sätta sig in i de fördelar som marknadsföring inom podcasts ger.

 

podcast-marknad

Allt som krävs för att spela in en podcast. Källa: Pixabay

Vad är podcasts och varför är de så populära?

Podcasts är i grunden radioprogram som spelas in och sedan kan lyssnas på av intresserade on demand, antingen via streaming eller genom att man laddar ned och lyssnar på dem i sin dator, platta eller, mest populärt, i sin mobil. Du hittar en mer detaljerad beskrivning om podcasts på poddtoppen.

Men storheten med podcasts är att till skillnad från en traditionell reklamfinansierad radiostation som måste erbjuda ett varierat utbud av nyheter, underhållning och musik så kan en podcast vara hur nischad och smal som helst.
Det gör att vilket obskyrt intresse eller hobby man en har så finns chansen att grotta ned och lyssna på en podcast som fokuserar på bara ditt intresse. Det ger ett djup som traditionella kanaler inte kan erbjuda. Utbudet och mängden lyssnare växer för varje år som går.

 

För den som vill marknadsföra sig digitalt kan du till exempel se en lista här på nio poddar på svenska om ämnet. Och det är bara ett axplock av det svenska utbudet. Om du vill lyssna på engelska blir utbudet givetvis ännu större.
Till skillnad från många andra nya format som producerar material som konsumeras snabbt i korta klipp är podcastlyssnare fullt villiga att lyssna i en hel timme eller mer. Framgångsrika poddar har dessutom väldigt trogna lyssnarskaror som aldrig missar ett avsnitt.

podcast-betting-guy-facebook

Podcaststudio hos the betting guy. källa: Facebook

Varför ska man marknadsföra sig via podcasts?

Inom podcastsvärlden kan man hitta relativt billiga möjligheter att nå en väldigt snäv publik. Genom att engagera och underhålla sina lyssnare och skapa kommunikation kan man bygga en djupare relation med potentiella kunder än vad traditionell marknadsföring kan erbjuda.

 

Ett paradexempel på detta hittar vi hos två av Sveriges största internetbanker.

Avanzas Avanzapodden och Nordnets Sparpodden diskuterar varje vecka spartips och privatekonomi. Många av deras lyssnare är kunder hos banken redan men ämnet är så brett att lyssnare med intresse för privatekonomi har stor nytta av poddarna oavsett vilken bank man valt att investera hos.

Ett annat bra exempel finner vi hos betfair betting. De har bjudit in 7 av Sveriges största fotbollspodcasts att tävla i poddarnas kamp. De kan vinna pengar till välgörenhet samtidigt som tävlingen skapar goodwill för betfair hos poddarnas alla fotbollsfrälsta lyssnare.

Detta var bara några få exempel på hur företag arbetar med marknadsföring inom podcasts. Nästan oavsett vilken bransch ditt företag verkar inom kan du hitta liknande möjligheter. Genom att inleda ett långsiktigt samarbete med en eller flera podcasts kan du nå dina kunder på ett helt nytt sätt. Chansen är dessutom stor att du kan lära dig mycket nytt om din egen bransch genom att även ta dig tid att lyssna själv.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.