Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Skydd utan varumärkesregistrering

Dela artikeln
fredag, 10 november 2006 0

Registrerat varumärke är ett mycket bra skydd för kännetecken som används i näringsverksamhet, men det behöver inte betyda att den som inte har en varumärkesregistrering står rättslös. Varumärkesskydd kan även uppstå genom inarbetning, vilket kan åberopas om kännetecknet är känt hos en betydande del av de som kännetecknet riktar sig till, den så kallade ”omsättningskretsen”.

Inarbetningen behöver inte gälla hela landet, utan kan även ske lokalt. Skyddet omfattar då den geografiska del där kännetecknet är inarbetade.

Skydd av firmalagen

Firmanamnet skyddas i viss utsträckning genom Firmalagen. Skyddet uppkommer antingen när firman registreras eller genom inarbetning. Inarbetning aktualiseras framförallt för enskilda firmor, eftersom dessa inte behöver registreras.

{sidebar id=39}

Firmaskyddet omfattar det geografiska område som registreringen täcker, vilket för ett aktiebolag innebär att namnet är skyddat i hela landet. Varumärkesregistrering anses dock vara en starkare rättighet än firmaskyddet, med ett större skyddsomfång (skydd mot likalydande, men inte identiska kännetecken). Det finns därför skäl att registrera varumärke för firmanamnet även om företaget är ett aktiebolag.

 

Välj kommun från listan