Som en homosexuell komiker, författare och skådespelare har offentligheten inneburit reaktioner för Niclas Christoffer. En del av dem har varit positiva, men många kommentarer – speciellt på nätet – har varit fulla av hat.

Förutom personliga påhopp på Niclas själv, så är många av hoten riktade mot Niclas familj och anhöriga.

- Det är klart att det är svårt, men på något sätt finns det för- och nackdelar med allting. Jag kan antingen välja att låta nackdelarna äta upp mig eller välja att glädja mig åt fördelarna. Jag har valt det senare alternativet, berättar Niclas.

Det är också på detta sätt som Niclas tror att de personer som drabbas av näthat och subjektiv kritik måste tänka.

- Du måste välja vad du lägger din energi på helt enkelt. Näthatarna kommer alltid att hitta någonting att störa sig på – det de skriver har därför väldigt lite att göra med vem du är, utan handlar mer om vilka de är. Är kritiken inte konstruktiv från en expert inom ämnesområdet kan man i princip värdera den som obefintlig, fortsätter han.

”En viktig nyckel för att orka”

Att lägga energin på rätt saker kan dock vara svårt; det är väldigt lätt att av naturliga orsaker rikta tankeverksamheten på det som är dåligt, medan det många gånger är svårare att ta till sig av det som är positivt.

- Jag lärde mig tidigt att spara alla komplimanger som jag får av personer. När jag har en dålig dag eller känner mig ledsen är det så enkelt att ta fram alla fina ord och må bättre – jag tror det är en viktig nyckel för att orka fortsätta som offentlig person, säger Niclas.

Med det sagt vill Niclas dock inte normalisera näthatet och lägga ansvaret på den drabbade.

- Vi vuxna måste bli bättre förebilder för våra barn, det är vi som måste lära dem att det inte är okej att näthata och att det får konsekvenser. En del i detta arbete är att alltid polisanmäla kränkande kommentarer och att som utomstående ingripa till den kränktas försvar, fortsätter Niclas.

Som en del av detta har Niclas skapat en serie av böcker om självkänsla, där allvarliga problem i samhället tas upp.

- Det är viktigt att inte skambelägga. I min senaste bok lyfter jag exempelvis ämnet sexmissbruk, eftersom att jag tycker att det talas för lite om det. Det är genom att lyfta och ge plats åt problemen som de kan förebyggas och förbättras, sammanfattar Niclas Christoffer.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.