Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Är du en IT entreprenör?

Är du en IT entreprenör? 08 mar 2012 16:44 #43195

Driver du ett framgångsrikt e-koncept i Sverige/väst EU och upplever att din .se marknad börjar bli alltför konkurrensutsatt? Eller har din sajt nått sitt maximum och du börjar bli uttråkad? Då har jag kanske en ny spännande utmaning till dig.

Sverige är fullproppad med kompetenta och framgångsrika IT entreprenörer och det känns som att det börjar bli trångt här, både när det gäller tjänste- och produktutbudet på nätet. Så varför inte exportera beprövade koncept och erövra nya marknader?

Jag pratar om Balkanländerna, rättare sagt om länderna i forna Jugoslavien, eftersom jag är därifrån, kan språken, kulturen, har koll på marknaden och trender. Jag är också redan närvarande där med en av mina nystartade sajter (www.butler.ba). Där nere finns potential för folk som kan. Varför tror jag det?

Vi pratar om en marknad på ca 20+ miljoner invånare. Genomsnittlig prisnivå är högre än i Sverige, det är bara boende, bensin, sprit och tobak som är billigare där. Konkurrensen i handeln (både fysiskt och nätbaserat) är betydligt svagare vilket har lett till högre priser på det mesta. För illustration, Jysk har öppnat en testbutik för 2 år sen och nu är de uppe i 12 butiker i Bosnien (jysk.ba/butikskort.htm). De säljer mycket bra trots att priserna är högre än i Sverige (jämför på www.jysk.ba).

Internetanvändandet är ungefär på Sveriges nivå för ca 5-7 år sen men det expanderar lavinartat. Utvecklingen följer samma mönster som i Sverige och Väst Europa, så från det perspektivet är det inte svårt att gissa vad som ska hända näst där. E-butiker har börjat dyka upp för några år sen. Fler och fler vågar använda kreditkort på nätet och inser fördelar med näthandel. Historiskt sätt, med facit i handen, alla trender från Väst Europa utspelar sig här med viss fördröjning. Dessa länder ska så småningom in i EU, Kroatien redan nästa år. Nu är det dags att positionera sig.

Jag söker långttänkande entreprenörer, kreativa och kompetenta partners för samarbete inom nya eller redan beprövade nätbaserade affärskoncept. Ibland, med rätt idé och lite tur kan det räcka med att översätta och anpassa en bra (kanske just Din) sajt, regga på lokal domän eller .com och marknadsföra mot respektive land. I början helst koncept utan stora krav på logistik, dvs. tjänsteförmedlingssajter typ fiverr.com/50lappen.se, servicefinder.se och liknande. Kan tänka mig också e-butiker, i så fall en filial med droppshiping i början. Eller, om jag har väckt ditt intresse, gör så här – utforska, fundera och pm mig med eget förslag.

Mvh
Sam
www.etnodesign.se - Unika handgjorda produkter inom heminredning
Moderatorer: Patrik Nilsson

Välj kommun från listan