Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Firma - en guide till finansiering

Dela artikeln
måndag, 09 maj 2016 1
Firma - en guide till finansiering

Att starta upp en verksamhet är en händelse som är otroligt spännande och givande för den det gäller och det är en hel del saker som måste klaffa innan man kommer igång. En av dessa saker är givetvis finansieringen till själva uppstarten och här är det många olika metoder man kan använda sig av. Om man inte har sparat ihop pengar eller har en investerare tillgänglig, kan det hända att man måste låna så att man kommer igång.

Det finns många olika lån man kan ansöka om och givetvis är ett lån utan säkerhet ett alternativ. I den här artikeln ser vi närmare på den här låneformen och hur den kan vara aktuell i förhållande till ändamålet.

Fördelar

Om du vill låna pengar för att starta upp en firma eller verksamhet kan detta enkelt göras genom att ansöka om ett lån utan säkerhet. Lånet är en populär produkt i Sverige eftersom det kan användas till precis det som den som ansöker om lånet vill. Det är dock en generell rekommendation att lånet inte går till konsumtion, det vill säga shopping, resor etc, utan att man investerar i någonting som är värdefullt.

Att starta en firma kan därför göras med hjälp av ett lån utan säkerhet eftersom man då förhoppningsvis har investerat pengarna i någonting som ger avkastning med tiden. Lånet kan därför ge dig en finansiell hjälpande hand som får dig att komma igång eller ger dig möjligheten att expandera. Då lånet dessutom betalas ut väldigt snabbt, ligger ingenting i vägen för att man ska kunna använda sig av ett sådant.

Att tänka på

När man är konsument är man väldigt noga med att undersöka det som ger oss bäst avkastning för pengarna och detta gäller i stort sett alla former av pengabruk. Om det är matinköp, köp av kläder, försäkringar eller påfyllning av bensin, är det i regel så att vi är ute efter att hitta alternativet som ger oss mest valuta för pengarna.

Tänker du på samma sätt när det gäller lån? Överväger du att ta ett lån för att starta en verksamhet? Är det då inte så att du borde tänka som en konsument även då? Varför ska du betala mer än du egentligen behöver? Det är många frågor på en och samma gång, men de är högst legitima, för när du ska låna pengar är det stora summor som kan sparas genom ett rejält förarbete. Är du en av dem som hoppar på det första och bästa erbjudandet kan detta visa sig bli en dyrköpt erfarenhet.

Ett förarbete som detta kan man göra på två olika sätt. Man kan skicka in flera ansökningar som har samma belopp och återbetalningstid till flera olika banker och vänta in svar från dessa. Efter en kreditupplysning får du då svar på vad bankerna kan erbjuda, och det är då enkelt för dig att slå till på det bästa erbjudandet genom att jämföra alla.

En annan metod att använda sig av är att utnyttja en låneförmedlare som gör jobbet åt dig. Ett exempel på en sådan aktör är Lånemäklaren.se. Lånemäklaren är en mycket enkel lösning där du fyller i en ansökan som låneförmedlaren sedan skickar vidare till flera andra banker. Du sparar därför mycket tid, samtidigt som du låter bankerna slåss om dig och inte tvärtom.

Finns det andra lösningar?

Som egenföretagare behöver man ständigt vara på utkik efter alternativa lösningar om man inte vill låna pengar och då måste man vända på varje sten. Om du har möjlighet att låna pengar av dina föräldrar eller andra släktingar eller vänner, så är detta definitivt en gångbar strategi. Här vill vi dock tillägga att man sköter det snyggt, för när det gäller pengar är blodsband och vänskap någonting som snabbt kan ruineras.

Gammalt gott sparande är kanske det som är att föredra, men detta kräver å andra sidan tålmodighet och ekonomisk disciplin. Ett bra sätt att göra detta på kan vara att betala lite extra i skatt som man får tillbaks på sommaren. Dessa pengar kan investeras vidare i firman så att de förhoppningsvis kan hjälpa dig med att uppfyll drömmen om att skapa din egen arbetsplats.

Kommentarer

  • svante magnusson
    svante magnusson torsdag, 19 maj 2016

    Jag arbetar som rådgivare inom Chalmers Industriteknik, CIT, och ingår i deras Advicory Board. Jag vill uppmärksamma på att det finns flera olika möjligheter att finansiera utvecklingsarbete för nya innovationer. CIT kan hjälpa till med ansökningarna. Vid behov kan vi också hjälpa till med finansieringen av marknadsföring och försäljning genom externt tillfört ägarkapital. Hör gärna av dig så berättar jag mer.

Välj kommun från listan