Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Struktur eller kultur, det är frågan

Dela artikeln
tisdag, 08 juli 2014 0

jennifer lindNina Jansdotter intervjuar företagare Jennifer Lind, VD för Städsällskapet samt politiker i Moderaterna på temat – är struktur eller kultur viktigast för att bygga upp ett framgångsrikt företag?

Vad innebär ett företags struktur?

Det bygger mycket på vilka riktlinjer företaget har. Hur man väljer att jobba, marknadsföra och sköta företaget generellt. Det kan också handla om strukturer för olika saker, exempelvis arbetsplatser. Struktur talar om hur någonting är. 

Vad är då företagskultur?

Företagskultur handlar om öppenhet och att kunna acceptera varandra som individer med olika idéer och tankar. Google är ett företag med god kultur, de satsar på sina anställda med mycket aktiviteter. De ser till att anställda trivs och fungerar inom sina team. Det är viktigt att ha roligt och jobba med kreativa uppgifter.

Varför talas det så ofta om struktur när kultur är så mycket trevligare?

Företagskultur är inte alltid enkelt. På ett IT företag är det lättare men att stiga in på en advokatfirma där alla sitter och skrattar ger såklart ett fel intryck. Man konstaterar ändå att kulturen är viktigare än strukturen. Kunder vill göra affärer med människor som mår bra . Vi ser idag att framgångsrika företag har en väldigt stark kultur.

Hur arbetar du inom Städsällskapet?

Jag försöker jobba med högt i tak och med det menar jag att alla är olika individer med rätt till åsikter. Vi är strukturerade på många sätt, samtidigt känner jag att det behövs skratt och att man ska kunna se varandra som människor i vardagen.

Hur fungerar ditt företag med en så pass öppen kommunikation?

Jag ser att mina anställda mår bra och kan ta mer ansvar. Vi kan även möta våra kunder med humor. När de ringer försöker vi bemöta dem med ett leende på läpparna. Det är viktigt att trivas på sin arbetsplats eftersom man spenderar så mycket tid där.

Vad krävs det av en chef för att kunna ha ett öppet klimat?

Det krävs att du som ledare vågar släppa kontroll och förlita dig på andra. En ledare måste våga ge sina anställda chanser och förstå att man inte behöver bära allt själv, visa att man är mänsklig och också kan göra fel. Något annat som är viktigt för mig är att kunna diskutera mitt företag och dela med mig av var det är jag vill komma. Etiskt tänk om människor och miljö är något mina anställda delar med mig. Det är en typ av kultur. 

Vad krävs det av en medarbetare?

Våga vara öppen så att du kan växa som medarbetare. Gör dig utvecklingsbar.

Vilken är den största utmaningen som chef?

En stark kultur kan gå åt fel håll. Ett exempel är firmafester med för mycket alkohol, där det stökas ner och saker förstörs. En balans behövs. 

Kultur inom företag kan alltså bli för stark. Det finns företag som ser sig själva som sekter med stark & karismatisk ledare?

Det är sant. Det finns en fara i att anställda slutar ifrågasätta företaget och att det då blir för styrt. Risken finns att det kan gå snett åt andra hållet. Återigen – vi behöver en balans.

Hur gör man som nyanställd på ett företag med stark kultur?

Det är inte lätt eftersom kultur har med så många olika individer att göra. Jag är en dynamisk person som tar för mig mycket, så jag fokuserar på ta det försiktigt. Gå fram långsamt. Så är det alltid på arbetsplatser. Man behöver gå fram i sin egen takt och känna sig trygg tills man växer in med sina kollegor. Bjud som kollega in nyanställda så de känner sig delaktiga.

Vilka olika typer hittar vi på företag?

Det finns yrken som kräver mer struktur än kultur. Anställda som arbetar gällande liv eller död måste ha en strikt struktur. Jag anser att det inte ens här går att arbeta utan kultur, den måste finnas för att anställda ska orka med ett så pass krävande yrke. Ett exempel är läkare och sjuksköterskor som arbetar med dödligt sjuka barn. Det måste finnas kultur för att orka.

Hur bevarar man kultur i sitt företag med tanke på dagens sociala medier?

Den kulturen är ofta enkel. Vi har bland annat Twitter och Facebook vilka ger oss en otrolig möjlighet att påverka varandra och våra företag. Jag tror att sociala medier är en god väg till bra kultur, det underlättar och kan göra så mycket. Anställda kan känna sig bekräftade.

Vad händer med anställda som inte känner sig delaktiga?

Det kan leda till att företaget förlorar personal, vilket också kan ses inom olika partier där någon inte känner sig sedd eller bekräftad. Som företagare är det tråkigt och kostsamt att förlora anställda man jobbat in för en sådan sak. Dialog med anställda där är otroligt viktigt.

Vad ska företag tänka på framöver med tanke på dagens stigande konkurrens, globala arbetsmarknad och lättrörlig arbetskraft?

Detta är en svår utmaning för företag, det är därför viktigt att komma ihåg att det alltid finns andra. Ingen är oersättlig. Om dina anställda mår bra och har jobbat i några år och sedan vill gå vidare är det så det är. Människor växter, utvecklas och vill prova nya saker. Försök att fortsätta strukturera företaget. Ett exempel är att jobba med kulturen. En sak jag lärt mig under åren är uttrycket ’’roligast vinner’’. Kunder gör oftast affärer med roliga människor, det är viktigt att tänka på som företag.

Hur fungerar det att ha roligt på jobbet med Jante i åtanke?

Det är ofta svårt. Jag tror att privata företag har det betydligt lättare än en offentlig sektor. Jante handlar mycket om rädslor, att vara rädd för att slå sig på bröstet och säga att man är bra. Jag tror att Sverige behöver begrava Jante en gång för alla. Vi behöver ett mycket mer kreativt affärstänk. Att ge den offentliga sektorn mer kreativitet tror jag skulle göra Sverige gott i framtiden. Se möjligheter istället för förhinder!

Välj kommun från listan