Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Svaret på den eviga frågan om hälsan

Dela artikeln
fredag, 03 april 2009 0

Den eviga frågan om hur man blir av med extrakilon har fått svar genom en av de största studierna som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine. Totalt var det 811 personer som under två år ingick i studien. Deltagarna lottades till att hålla fyra olika dieter.

Det kvittar!

Den som bär på extrakilon kommer att gå ned i vikt om han eller hon bara minskar på antalet kalorier. Om kalorierna sedan kommer från fett, protein eller kolhydrater är av underordnad betydelse, åtminstone så länge som kosten är balanserad och inte hotar hjärthälsan.

Alla fungerar lika bra!

Studien visar att alla fyra metoderna gav samma resultat. Man borde fokusera viktreduktion på att minska energiintaget men låta varje persons preferenser styra över valet av diet säger Frank Sacks professor vid Harvard School of Public Health.

Tips: Erbjud avdragsgill friskvård till dina anställda

Är det fett, proteiner eller kolhydrater som skall undvikas?

Efter två år hade 166 personer hoppat av studien, ungefär lika många från alla fyra kostgrupper. De kvarvarande hade lyckats gå ned fyra kilo i vikt.
Det fanns ingen märkbar skillnad mellan olika dieter efter två år.
Alla dieter hade fungerat lika bra eller lika dåligt enligt Frank Sacks. 

Enigheten är stor -  rörelse är viktigt!

Förbruka mer än vad du tar in så kommer du minska i vikt. Det är den enkla sanningen som många kunniga och kompetenta personer länge har påtalat.
Det börjar med rörelse. När du rör på dig börjar du tänka på vad du stoppar i dig.
Det är bättre för din hälsa att ha några kilo extra och vara aktiv, än att vara smal och inaktiv. Med minst 30 minuters daglig promenad kan du förebygga viktuppgång.

Rörelse gör dig lycklig!

När du rör dig tillräckligt händer mycket i din kropp. Cellförnyelsen tar fart och din kropp föryngras med upp till tio år. Med ökad rörelse syresätter du hjärnan betydligt bättre än annars och därmed fattar du bättre beslut.

Blodtrycket normaliseras och blodsockret hamnar på en lägre och stabilare nivå. Nedbrytningen av blodfetter ökar, nybildning av hjärnceller stimuleras och minnet förbättras, inlärning och koncentrationsförmåga växer, samtidigt som halterna av stresshormoner sänks.

Du kommer att känna tillfredsställelse och lycka över att du gjort något bra för dig själv.

Fem tips:

  • Ät tre huvudmål och två mellanmål
  • Tallriksmodellen är utmärkt att följa
  • Ät mat med fibrer i, avstå från godis, bullar och läsk
  • Ät minst tre frukter per dag (mellanmål)
  • Promenera (pulshöjande) minst 40 minuter per dag

Citerat: "Resultatet blir det du tänker" //JohnGunnar

Ämnen

Välj kommun från listan