Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Svårigheten ligger i att säga Nej till alla roliga och utmanande saker i livet

Dela artikeln
torsdag, 15 mars 2012 0

Det var ett tag sedan ordet honungsfälla införlivades i det svenska språket. Begreppet innebär att vi inte kan säga nej till saker som stimulerar oss. Det var också ett antal år sedan vi började prata om ekorrhjulet. Vilket innebär att det är bråttom med allt och att vi inte stannar upp för att reflektera över vad vi egentligen håller på med.

Idag tycker jag att vi istället ska börja prata om honungshjulet, dvs att vi springer omkring i ett hjul, utan att ha någon helhetssyn. Ett hjul som är fullt med honung, som vi inte vill säga nej till!

Vi översköljs idag hela tiden med information om olika utvecklande, spännande och roliga saker, som vi kan göra. Vi har tusen järn i elden och vi är ständigt i farten. Det finns oändligt många möjligheter till stimulans och personlig utveckling. Detta gäller både privat och på arbetet. Vi lever 24-timmar om dygnet. Det vi gör på arbetet påverkar fritiden, och det vi gör på fritiden påverkar arbetet. Allt hänger ihop.

Människan är ca 5 miljoner år gammal, och oavsett om vi vill det eller inte, så är vi samma gamla savannapor nu som då. Vi måste lära oss att ta hänsyn till hur mycket vår biologi tillåter. Om vi inte stannar upp, och ibland även säger Nej till sådant vi upplever positivt, och avstår från det roliga, så kommer vi i en förlängning uppleva stress, samt fysiska och mentala hälsoproblem, som följd.

För de flesta av oss är det inte så svårt att säga Nej till saker som är tråkiga och som vi bedömer ointressanta. Saker som vi inte tror ger oss så mycket, är det inte så svårt att säga Nej till. Svårigheten ligger i att säga Nej till sig själv. Att säga Nej och aktivt avstå honungen som hela tiden sköljs över oss.

Det handlar alltså inte bara om återhämtning och om stress. Det handlar också om att ta ansvar för sig själv. Att ibland även säga Nej till roliga saker, och lära sig leva med det.

Det är där problemet ligger!

Välj kommun från listan