Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Svenska småföretagare tycker att Skatteverkets regler för representationsavdrag är orimligt låga och snåla

Dela artikeln
onsdag, 19 december 2012 0

Få företagare bjuder kunder eller anställda på julbord i år.

SmåföretagarBarometern, en undersökning genomförd av e-bokföringsföretaget SpeedLedger, visar att 60 procent av Sveriges småföretagare anser att Skatteverkets regler för representationsavdrag är snåla och orimligt låga. Endast 14 procent av de tillfrågade småföretagarna tycker att gränsen för avdrag motsvarar vad en representationsmåltid verkligen kostar. Lika få, 14 procent, avser att bjuda sina kunder på en julmåltid.

Enligt SmåföretagarBarometern, en ny undersökning genomförd av e-bokföringsföretaget SpeedLedger, framgår att 6 av 10 småföretagare i Sverige tycker att Skatteverkets regler för representation är orealistiska och att de inte motsvarar vad en lunch eller middag med kund kostar företaget.

Representationsavdraget för en lunch, middag eller supé är högst 90 kronor per person och tillfälle.

Samma undersökning visar att hela 81 procent av småföretagarna inte kommer att bjuda sina kunder på en julmåltid i år. Endast 14 procent av de svarande planerar att bjuda ut kunderna innan jul.

Få företagare bjuder de anställda på julfest

Att bjuda de anställda på julfest är inte heller något som prioriteras högt av svenska småföretagare. Av de tillfrågade småföretagarna som har anställda, 180 stycken av totalt 418 respondenter, kommer endast 35 procent kommer bjuda in de anställda till julfest i år.

 – Om det är de snålt tilltagna reglerna för representation som gör att småföretagare inte bjuder sina kunder på julbord eller bjuder de anställda på julfest må vara osagt, men visst kan jag instämma i att avdragen inte överensstämmer med vad en verklig måltid kostar, allra helst när det gäller julbord eller middagar, säger Magnus Nilselid, VD för e-bokföringsföretaget SpeedLedger som genomfört undersökningen.

Julklappar till kunder prioriteras inte bland småföretagare

Endast 2 av 10 småföretagare köper julklappar till sina kunder. 64 procent av de tillfrågade köper inte julklappar och 1 av 10 småföretagare väljer istället för julklappar att skänka pengar till välgörande ändamål.

Mat- och delikatesskorg populärast julklappen bland småföretagare

Undersökningen visar att av dem som köper julklappar till kunder så är mat- och delikatesskorg och choklad den mest populära julklappen tätt följt av evenemangsbiljetter så som bio- och konsertbiljetter. Även böcker och alkoholhaltiga drycker är vanligt förekommande julklappar bland småföretagare.

De flesta småföretagare kommer kunna ta ledigt i jul

Undersökningen visar att de flesta småföretagare kommer kunna ta ledigt över jul och nyår. 43 procent kommer att kunna ta ledigt under mellandagarna i år och 21 procent kommer vara lediga på de röda dagarna. Endast 3 av 10 småföretagare uppger sig behöva arbeta under mellandagarna, varav 19 procent kommer kunna arbeta på distans. 7 procent uppger att de ännu inte vet om de kommer kunna ta ledigt och i vilken omfattning.

 

Välj kommun från listan