Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Sverige bäst rustat för att möta en osäker framtid

Dela artikeln
tisdag, 10 september 2013 0

Sveriges flaggaEn ny rapport rankar världens länder, inte bara på ekonomiska indikatorer, utan på deras förmåga att trygga behoven för framtida generationer. Här ligger Sverige på första plats.

Normalt bedömer vi vilka länder som klarar sig bäst genom att titta på den ekonomiska tillväxten. Där ligger länder som Kina och Indien i topp, trots deras problem med t ex miljön. Ett annat sätt att räkna på ett lands möjligheter att klara sig i framtiden skulle kunna vara att kolla på faktorer som förnybara energikällor och dess styre.

Det är precis vad en ny rapport från investeringsrådgivarna RobecoSAM har tagit hänsyn till och resultaten är helt annorlunda från de vanliga bedömningarna. I rapporten tar de hänsyn till 17 faktorer för att slutligen konstatera att Sverige är det mest hållbara landet på jorden - Vi anses vara det land som är bäst rustat för framtiden. Längst ner på listan av de 59 länder som rankas ligger Nigeria, trots landets alla oljetillgångar.

De faktorer som inkluderas är de miljömässiga (som står för 15 % av poängen, och innehåller saker som förnybar energi och utsläpp men även risk för naturkatastrofer), sociala (25 %, t.ex. livslängd och arbetstagarnas oro för framtiden), och politisk styrning (60 %, t.ex. korruption och ojämlikhet). Målet är att ge en heltäckande bild av ett lands förmåga att skydda behoven hos sina framtida generationer.

Australien ligger tvåa (som anses bättre på politisk styrning än miljöfaktorer), Schweiz, Danmark, Norge och Storbritannien kommer efter det.

Här är hela listan:

sverige ligger på första plats

(Klicka på bilden för en större bild – öppnas i nytt fönster)

Sverige får höga poäng på de flesta kriterier och i motsats till majoriteten av I-länderna, även högt på miljöfaktorer, mycket pga användning av förnybara energikällor och relativt lågt CO2-utsläpp. Sverige ligger även i topp på faktorer som arbetskraftsdeltagande, utbildning, inkomstklyftor och landets styrning.

Här är en jämförelse mellan Sverige och Ryssland.

Sverige vs Ryssland

(Klicka på bilden för en större bild – öppnas i nytt fönster)

Hela rapporten hittar du här

Håller du med eller gör du en annan analys? Diskutera gärna vårt lands och andra länders ranking i kommentarerna nedan.

Välj kommun från listan